Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Moderné priestory pre malých onkopacientov. Bežní ľudia vyzbierali 600-tisíc eur
Zdielať na

Moderné priestory pre malých onkopacientov. Bežní ľudia vyzbierali 600-tisíc eur

BRATISLAVA / Zmenili filozofiu liečby. Štát prispel 700-tisíc eur a ďalších 600-tisíc eur bežní ľudia. Od marca začnú malých onkologických pacientov v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave liečiť v moderných priestoroch. Keďže ide o kliniku detskej hematológie a onkológie pre deti vo veku len do 8 rokov zákroková miestnosť je priamo na oddelení.

Počas prehliadky neskrývali nadšenie. Oddelenie na klinike detskej hematológie a onkológie prešlo generálnou úpravou tak aby spĺňalo najmodernejšie prístrojové aj priestorové vybavenie. "Našim cieľom je, tak ako vyzerá toto oddelenie, aby postupne vyzerala každá klinika v tejto budove," uviedol Ladislav Kužela, generálny riaditeľ NÚDCH.

V súčasnosti ale zrekonštruovaná nie je ani polovica zo všetkých kliník. "Keď to porovnám spred 13 rokov, kedy tu nebola klimatizácia, modré kachličky, stoličky, na ktoré ste sa báli sadnúť, bolo mi vtedy do plaču. Ale teraz to je vzorové oddelenie. Veľmi sa teším," povedal aj prezident Andrej Kiska, ktorý sa otvorenia tiež zúčastnil. "Vtedy rodičia mali len jeden záchod na chodbe, teraz má každý na izbe. Vedľa lôžka majú rozkladacie kreslo, v kuchyni môžu variť a deti sa hrať. Stále je k dispozícii na recepcii sestra s informáciami a výzorovo je to neporovnateľné," dodala Katarína Kösegiová, riaditeľka n.o. Deťom s rakovinou.

Tým najväčším prínosom rekonštrukcie je prechod pacienta do zákrokovej miestnosti. "Priamo lôžko vezmeme do zákrokovne. Žiadne operačné sály a stresy pre deti. Priamo tu na oddelení vykonáme odbery kostnej drene, lebo to, žiaľ, robíme denne," informovala Alexandra Kolenová, prednostka KDHaO, NÚDCH.

"Pre mňa bude onkológia vždy prioritou, pretože tie deti tu nestrávia dni, ale mesiace až roky. Preto investovať sem určite treba," povedala Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva. "My chceme, aby tu bolo pacientom dobre, aby bol personál príjemný. Pomohli rodičia, ktorí sami prešli všetkým a vedia čo potrebujeme," dodala Alexandra Kolenová.

V Komárne vzniká nové onkocentrum. Jeho dokončenie je v pláne na rok 2022:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy