Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kultúrnych zariadeniach Žilinského kraja postupne pribúdajú kútiky pre najmenších návštevníkov
Zdielať na

V kultúrnych zariadeniach Žilinského kraja postupne pribúdajú kútiky pre najmenších návštevníkov

ŽILINA / V kultúrnych zariadeniach Žilinského kraja postupne pribúdajú kútiky pre najmenších návštevníkov, ktoré pomohli vytvoriť žiaci strednej odbornej školy v Krásne nad Kysucou. V rámci tohto projektu učni vyrobili malý nábytok alebo stojany na maľovanie. Chystajú aj ďalšie veci, ktoré deti určite potešia.

Nové kútiky sú v galériách, múzeách, či knižniciach. No farebný mininábytok nechýba ani v žilinskom bábkovom divadle. "Máme také podobné doma a veľmi sa nám to páči. Je to baby friendly vec a tomu sa tešíme," hovoria spokojné mamičky. Maličké stoličky a stolíky sú dielom kysuckých učňov, ktorí ich zmajstrovali pod dozorom svojich učiteľov.

"Je to veľmi maličké, veľa roboty na tom bolo. Rôznymi farbami sme ich natierali," opisujú učni. "Tie témy boli veselé, farebné riešenie bolo zaujímavé. Tak aby to ulahodilo detskému oku, aby sa cítili dobre," hovorí Ján Palko, riaditeľ SOŠ drevárska a stavebná. Tieto veci, prospešné pre deti, žiaci učilišťa urobili počas praxe. Zužitkovali tak svoje praktické vedomosti, ktoré získali v stolárskych dielňach.

"Majú profit z toho, že získajú lepšie zručnosti," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Pracovníci žilinskej župy postupne rozvážajú tento nábytok do svojich regiónov. Obohatí kultúrne zariadenia v Žiline, na Kysuciach Orave Liptove, či Turci. Učni majú v pláne ešte vytvoriť aj ďalšie drevené výrobky, ako vláčiky či domčeky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy