Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sokoliarstvo bude v zozname UNESCO. Málokto vie, ako sa na Slovensko dostalo
Zdielať na

Sokoliarstvo bude v zozname UNESCO. Málokto vie, ako sa na Slovensko dostalo

Solúnski bratia Cyril a Metod k nám nepriniesli len písmo. Málokto vie, že obaja boli vášnivými sokoliarmi. Dravé vtáky vraj očarili aj knieža Svätopluka. V súčasnosti patria slovenskí sokoliari k svetovej špičke. Niekoľko rokov sa usilovali dostať do zoznamu UNESCO. Pred pár dňami dosiahli posledný významný krok.

Vznik sokoliarstva sa traduje už od 4000 rokov dozadu. "Sokoliarstvo je známe z čias Veľkej Moravy. Knieža Svätopluk bol sokoliar aj Konštantín a Metod sa venovali sokoliarstu," vysvetľuje sokoliar z Aquila Bojnice Jozef Tomík. 

Majestátne dravce aj v súčasnosti lákajú čoraz viac ľudí. Momentálne pôsobí na Slovensku takmer 300 sokoliarov, čím sa radíme k svetovej špičke. Slovenskí sokoliari urobili dôležitý krok k tomu, aby sa dostali na zoznam UNESCO. "Štáty sveta si nás vytipovali, že spĺňame všetky kritéria na zoznam UNESCO. Naša komisia nás päťkrát odmietla," vraví prezident Slovenského klubu sokoliarov, Alojz Kaššák. 

Po 12. rokoch čakania sa im to podarilo. Slovenskí sokoliari sú vo svete mimoriadne uznávaní. "Vrámci sveta sme považovaní za líderskú krajinu vo vzdelávaní sokoliarov," dodáva Kaššák. 

Sokoliari veľkú dôležitosť prikladajú nielen vzdelávaniu, ale najmä ochrane dravcov. Nedávno v Bojniciach zachraňovali sovu lesnú, ktorá spadla cez dieru v komíne až za kozub.

Sovu nakoniec pustili do voľnej prírody. Sokoliari sú presvedčení o tom, že zápis do zoznamu UNESCO bude zárukou, že vo svojom poslaní budú môcť pokračovať.

Pozrite si rozhovor so skoliarmi. Do štúdia TV JOJ zavítaj aj sokol sťahovavý: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy