Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trnka vraj dostal ponuku na miliónový úplatok, mala mu ho ponúknuť mama zavraždeného podnikateľa Mišenku
Zdielať na

Trnka vraj dostal ponuku na miliónový úplatok, mala mu ho ponúknuť mama zavraždeného podnikateľa Mišenku

BRATISLAVA / Keď bol vo funkcii generálneho prokurátora, orgány činné v trestnom konaní získali informácie, ktoré sa ho týkali, ale vyšetrovatelia s tým neurobili nič. Hovoríme o vtedajšom generálnom prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Prokuratúra v roku 2014 oficiálne získala informáciu, že Trnka mal údajne dostať ponuku na miliónový úplatok za to, že zabezpečí prepustenie vplyvného topoľčianskeho podnikateľa z väzby, bol ním Jozef Mišenka. V roku 2010 sa nakoniec dostal na slobodu, no krátko potom ho zavraždili. Úplatok podľa informácie údajne ponúkala vedeniu prokuratúry jeho mama.

Závažné obvinenia smerom k bývalému šéfovi prokuratúry Dobroslavovi Trnkovi, síce padli na súdnom procese v úplne inej kauze, no svedok, ktorý to pred senátom súdu povedal, za prítomnosti dozorujúcej prokurátorky, je niekdajší šéf nitrianskej prokuratúry Jozef Mamrák. Ten v roku 2014 vypovedal ako poškodený v kauze nahrávok, ktoré ho mali diskreditovať. Preukázalo sa, že išlo o podvrh. Na súde to Mamrák povedal. "Policajt mi doniesol informáciu, že Mišenková mala pustiť, že nech to stojí 80-90 miliónov korún, ale ona chce syna pustiť domov. Vtedajší generálny prokurátor tlačil na to, aby bol z väzby prepustený. Keď už boli také tlaky, tak bol prepustený," píše sa v zápise z výsluchu svedka Mamráka.

Informácie, ktoré získala TV JOJ, sú uvedené v zápisnici o hlavnom pojednávaní. Ku skutočnostiam, ktoré mali smerovať ku korupcii, prípadne k zneužitiu právomocí verejného činiteľa Dobroslava Trnku, orgány činné v trestnom konaní vôbec nevypočúvali. TV JOJ oslovila priamo Dobroslava Trnku. Na stretnutí mimo kamery povedal, že o takýchto skutočnostiach počuje prvýkrát a orgány činné v trestnom konaní ho dodnes nekontaktovali. "V predmetnej trestnej veci som nevykonával dozorovú právomoc. Nebol som v kontakte s menovanými osobami, ktoré uvádzate. Na ďalšie otázky Vám neviem poskytnúť relevantné odpovede, nakoľko nedisponujem príslušným spisovým materiálom," povedal Dobroslav Trnka.

Informácie o možnom korumpovaní generálneho prokurátora Trnku v roku 2010 pre zrušenie väzby pre Jozefa Mišenku považuje za nezmysel aj Zuzana Mišenková. "Toho policajta nech naháňajú, ktorý to doniesol Mamrákovi. Viem, že chodil po súde a rozprával, že dávam výkupné, ale ja som dávala oficiálne na súde za prepustenie môjho syna na slobodu 80 000, nie 80 miliónov," povedala Zuzana Mišenková.

Faktom je, že Jozefa Mišenku naozaj v roku 2010 pustili z väzby, o pár týždňov na to bol zavraždený. Orgány činné v trestnom konaní musia závažné informácie preverovať. O tie, ktoré získali v súvislosti s údajným uplácaním Trnku Mišenkovcami, sa nezaoberali až do leta 2015. Vtedy na generálnu prokuratúru práve pre podozrenie z prijímania úplatku podal podnet verejnosti známy, s mafiánskymi kauzami spájaný Viliam Míšenka - strýko zavraždeného Jozefa, s ktorým mal závažné rodinné nezhody. "Všetky skutočnosti uvedeného v podnete vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky preveril a 15. marca 2016 podanie odmietol," uviedol hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy