Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajné stretnutie koaličných lídrov. Novinárom sa neukázali, výsledky sú neznáme
Zdielať na

Tajné stretnutie koaličných lídrov. Novinárom sa neukázali, výsledky sú neznáme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že sa bude prikláňať k verejnej voľbe ústavných sudcov. Pochválil verejné vypočutie kandidátov ústavno-právnym výborom. Povedal, že také vypočutie, nemá na Slovensku obdobu.

Času je málo a s blížiacim sa termínom hlasovania rastie aj napätie. A to najmä v koalícii. Aktuálne po nedeľňajšom vyjadrení poslanca Milana Uhríka (ĽSNS). "Nejaké návrhy, nejaké náznaky boli, že či by sme nepodporili aj ich kandidátov, ale to je úplne prirodzené, s rovnakou požiadavkou sa na nás otočili aj opoziční poslanci." 

Spolupráca s ĽSNS? 

Most-Híd sa voči zákulisným rokovaniam so stranou ĽSNS ohradil. "Strana Most-híd s veľkým rozhorčením sleduje rôzne taktické hry, ktoré sa v pozadí medzi niektorými stranami odohrávajú," uviedla s tým, že priamo označila stranu Smer-SD. Tí to ale popreli: "Nie. Ani takéto rokovanie neprebehlo so zástupcami našej strany, respektíve so stranou ako takou."

"Ohradzujem sa, aby niekto písal, že SNS komunikuje s ĽSNS. Nespájajte ma s nimi. Spôsobujete ale jedno v spoločnosti - vytvárate napätie, takýchto ľudí dostávate na piedestál. Keď nás zničíte, tak sa nečudujte, že bude vládnuť Kotleba s Kollárom, alebo teda fašista s mafiánom," pridal sa Andrej Danko (SNS). 

Verejná voľba 

Výsledkom je to, že Most aj SNS žiadajú verejnú voľbu. Jediný kto chce voliť tajne je teda SMER: "Tajnú voľbu považujeme za výdobytok demokracie a v prípade, že by došlo k zmene voľby na verejnú, tak zrejme by sme sa vrátili do obdobia pred rokom ´89. Ústavný sudca má byť nezávislý a preto nemá vedieť, kto ho volil,

Predseda NR SR Andrej Danko navrhuje riešenie. "Zákon pozná verejnú voľbu, tá prebieha tak, že každý poslanec dostane papierik s menami kandidátov a po voľbách uvidíte, kto akého kandidáta zvolil," vysvetlil Danko s tým, že voľba ústavných sudcov sa sa bude konať v utorok o 17:00. Ak to poslanci nestihnú, pokračovať sa bude vo štvrtok o 11:00.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

Povedal, že mu je jedno, kto bude na Ústavnom súde rozhodovať. "Mojou jedinou podmienkou je len odbornosť. Poslanci SNS budú mať voľnú ruku. Žiadne rodinkárstvo nemá čo na ÚS robiť. Ešte sa určite stretne koalícia a prediskutuje nejaké mená. Vnímam vyjadrenie Mostu-Híd a myslím, že svoju pozíciu zaujme aj Smer SD," dodal na margo vyjadrenia Mostu-Híd, ktoré sa taktiež priklonilo k verejnej voľbe. 

Dodal, že mu je ľúto, že médiá a celkovo verejnosť berie ako samozrejmosť veci, ktoré si vyžadujú pracovné nasadenie,odvahu a systémovú prácu. "Národná rada zvládla výborne proces vypočutia kandidátov na Ústavný súd. Máme za sebou verejné vypočutie, ktoré nemá obdobu. Čakal by som ocenenie, nemusíte mňa, ale zamestnancov parlamentu, povedal Danko. Ohradil sa voči opozícii, ktorá tvrdí, že voľba beží chaoticky a na poslednú chvíľu. "Opozícia všetko nafukuje, ale vy novinári by ste mali hľadať pravdu. Nie je nič neobvyklé, čo sa teraz deje v NR SR," uviedol. 

Podľa jeho slov, s hrôzou sledoval, ako bol cepovaný jeden z kandidátov na ústavného sudcu. Len preto, že má právo, aby bola posúdená jeho prax. "A je jedno, že to je Robert Fico. Výbor mal každému dať rovnaké podmienky," vysvetľoval predseda parlamentu. 

Rokovanie koaličnej rady 

O 17:00 hodine sa malo začať rokovanie koaličnej rady v parlamente, no nikto z predsedov koaličných strán sa novinárom neukázal. Bolo to utajené stretnutie, pričom hovorcovia nemali informácie o tom, kedy sa rokovanie skončí.

Podľa informácií TV JOJ sa rokovanie koaličnej rady už aj skončilo. Nie je jasné, s akým výsledkom. Či sa na niečom lídri dohodli, sa zrejme dozvieme až v utorok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy