Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Leško z Okoličányovcov bojuje za nižší trest. O slovo požiadal ústavný súd
Zdielať na

Leško z Okoličányovcov bojuje za nižší trest. O slovo požiadal ústavný súd

KOŠICE / Člen okoličányho skupiny Jozef Leško bojuje za zníženie svojho trestu. Najvyšší súd ho za pokus o vraždu a ďalšie činy poslal za mreže na 24 a pol roka. Trest sa mu ale zdá byť neprimerane prísny, a tak sa sťažoval na Ústavnom súde. Dovolanie spolu s obhajcom poslali aj na Najvyšší súd. Jednu zo žiadostí mu už zamietli.

Ako prvý prišiel s informáciou denník Korzár. Leško si svoj trest odpykáva vo väzení v Leopoldove, kde čaká na verdikt najvyššieho súdu. Porušenia svojich práv namietal i na ústavnom súde. "Môj klient má pocit, že v procese bolo porušené minimálne jeho právo na obhajobu," povedal obhajca Tibor Bacsó.

Leško tvrdí, že sa súdy nedostatočne vysporiadali s jeho návrhmi na doplnenie dokazovania. Poukazuje i na fakt, že proces trval neprimerane dlho, a to až 13 rokov. V žiadosti adresovanej Ústavnému súdu SR navrhol, aby zrušil rozsudky a vec vrátil na nové konanie. "Ústavná sťažnosť bola mojim klientom podaná takzvane z opatrnosti, do dvoch mesiacov od odvolania to znamená, myslím, že to bolo v júni," povedal Bacsó.

Ústavný súd ale žiadosť zamietol ako neprípustnú. Vo veci dovolania totiž ešte najvyšší súd nerozhodol. Ak napokon jeho dovolaniu nevyhovie, Leško má možnosť opätovne sa obrátiť na Ústavný súd.

Leško patril k najvernejším členom okoličányho gangu. Súd mu vymeral trest za účasť na vražde Jozefa Eštoka z roku 2005. Spolu so stále hľadaným Nigutom ho prenasledovali s cieľom usmrtiť ho. Pri prestrelke zomrel i náhodný okoloidúci študent Roman Straka. Pred spravodlivosťou sa ukrýval na rôznych miestach. Po vlaňajšom rozhodnutí najvyššieho súdu ho zadržali príslušníci NAKA. "Zákrok bol realizovaný rýchlo a bezpečne, keďže sa podľa získaných informácií mali v dome nachádzať maloleté osoby, bol veľmi prekvapený, nekládol odpor, nemal pri sebe strelnú zbraň," povedala policajná hovorkyňa Denisa Balogová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy