Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Saková o odobratí spisu: Rozhodnutie padlo na pôde generálnej prokuratúry
Zdielať na

Saková o odobratí spisu: Rozhodnutie padlo na pôde generálnej prokuratúry

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková pred médiami uviedla, že bolo čisto administratívnym aktom posunutie časti spisu od vyšetrovacieho tímu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Konečné rozhodnutie podľa nej padlo na pôde generálnej prokuratúry.

Krátko po rokovaní vlády TV JOJ zastihla na generálnej prokuratúre ministerku vnútra Denisu Sakovú a policajného prezidenta Milana Lučanského. Ministerka Saková sa pred médiá postavila po rokovaní vlády.

"Moje rozhodnutie bolo čisto administratívnym aktom, ktoré nasledovalo po tom ako sa dohodlo na pôde generálnej prokuratúry s vedením generálnej prokuratúry, s prezidentom Policajného zboru a s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby, ďalší postup v dvoch prípadoch," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková k svojmu rozhodnutiu odobrať časť spisu vyšetrovaciemu tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ide o tú časť, ktorá sa týka objednávky vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Saková zdôraznila, že je to rozhodnutie, ktoré padlo na pôde generálnej prokuratúry. 

"Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice preukázalo viaceré námety na ďalšie činy, ktoré by mohli byť alebo boli spáchané. Všetky tieto veci a podozrenia, či už to boli z oblasti korupčnej, ekonomickej alebo násilnej, všetky sú vyšetrované v samostatných trestných konaniach. Toto je príprava vraždy prvého námestníka generálnej prokuratúry a špeciálneho prokurátora a advokáta. To znamená, že keď sa bavíme o prvom námestníkovi generálnej prokuratúry a bavíme sa o špeciálnom prokurátorovi, tak sú to chránené osoby. Jedno trestné konanie sa vedie z prípravy úkladnej vraždy prvého námestníka generálnej prokuratúry pána Šufliarskeho, druhé trestné konanie vyšetruje prípravu úkladnej vraždy špeciálneho prokurátora Žilinku a advokáta Lipšica. Obidva tieto prípady som administratívnym úkonom posunula na inú organizačnú zložku ministerstva vnútra tak, ako bolo rozhodnuté na pôde generálnej prokuratúry," povedala Saková. 

Celé vyjadrenie ministerky Sakovej nájdete TU.

Dôvodom tohto rozhodnutia bol podľa Sakovej únik informácií. "Chcela by som zdôrazniť, že celý vyšetrovací tím, ktorý vyšetruje vraždu novinára a jeho snúbenice je v pôvodnom zložení. Nezasahovalo sa doň personálne, má naďalej dôveru či generálnej prokuratúry, Úradu špeciálnej prokuratúry a aj prezidenta Policajného zboru. Pri jednotlivých únikoch informácií sú vedené dve trestné konania voči neznámemu páchateľovi. Jedno začalo 6. novembra, druhé 18. decembra. Sú to dve trestné konania čo sa týka zneužívania právomocí verejného činiteľa, obe sú vedené na Úrade inšpekčnej služby," vysvetlila Saková. 

Daniel Lipšic ešte v utorok pre TV JOJ reagoval na rozhodnutie ministerky.

"V utorok ministerstvo vnútra zdôvodňovalo snahou zamedziť únikom informácií, dnes je už zdôvodnenie úplne odlišné a spočíva v preťažení vyšetrovacieho tímu. Obávam sa, že ani jedno z týchto vysvetlení nie je vierohodné," povedal Lipšic v stredu.

Celé stanovisko Generálnej prokuratúry SR

"V predmetnej trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej naďalej vykonáva vyšetrovanie pôvodný vyšetrovací tím a dozor vykonávajú pôvodní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, ktorí majú plnú podporu a dôveru prezidenta Policajného zboru SR a vedenia Generálnej prokuratúry SR.

Z vyšetrovania tejto úkladnej vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti (násilná, ekonomická, korupčná). Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti (aj policajti Inšpekčnej služby MV SR, ktorí v dvoch prípadoch 6.11. 2018 a 18.12.2018 začali trestné stíhanie v súvislosti s únikom utajovaných skutočností v trestnej veci úkladnej vraždy). Takýto postup je štandardný a ustanovuje ho Trestný poriadok.

Trestná vec úkladnej vraždy (Ján Kuciak a Martina Kušnírová) je väzobnou trestnou vecou, preto je absolútnou prioritou ukončiť prípravné konanie v čo najkratšom čase. V tejto súvislosti bolo v predchádzajúcom období vedenie Generálnej prokuratúry SR informované dozorovými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, že prípravné konanie bude pravdepodobne ukončené do konca februára 2019. Podľa aktuálnych informácií dozorových prokurátorov ÚŠP, nie je tento termín reálny. Je preto logické, že iným skutkom, ktoré vyplynuli z tejto trestnej veci sa budú venovať iní vyšetrovatelia, teda boli vylúčené na samostatné trestné konanie.

V prípade, že ak vo vylúčených trestných konaniach budú získané dôležité informácie, ktoré by mali napomôcť objasneniu úkladnej vraždy (J. Kuciaka a M. Kušnírovej), budú tieto informácie odovzdané vyšetrovaciemu tímu (ktorý vyšetruje úkladnú vraždu J. Kuciaka a M. Kušnírovej).

Prevzatie skutkov prípravy úkladných vrážd prokurátorov GP SR a advokáta bol prerokovaný s prezidentom Policajného zboru SR a generálnym riaditeľom SKIS. O tomto postupe boli v stredu t.j. 6.2.2019 informovaní dozoroví prokurátori ÚŠP. Rozhodnutie ministerky vnútra Slovenskej republiky bolo administratívnym aktom, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP SR s prezidentom PZ. Rozhodnutie ministerky vnútra SR preto rešpektujú aj dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR a vedenie GP SR . V čase jeho vydania išlo o opodstatnený a zákonný postup. Dozorovú právomoc aj v týchto nových trestných konaniach budú vykonávať rovnakí prokurátori ÚŠP GP SR.

V tejto súvislosti chceme opätovne zdôrazniť, že prioritou všetkých zainteresovaných zložiek polície a prokuratúry vrátane generálneho prokurátora SR zostáva náležité objasnenie trestnej veci úkladnej vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej vrátane objednávateľa resp. objednávateľov, a preto odmietame akékoľvek spochybňovanie a politizovanie vyšetrovania tejto úkladnej vraždy.

Po podrobnej analýze a spoločnom prerokovaní trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dozorových prokurátorov ÚŠP s vedením GP SR, bol dohodnutý ďalší spoločný postup v trestnej veci."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy