Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak štát chce pohotovostné lekárne, nech za ne zaplatí, hovoria lekárnici
Zdielať na

Ak štát chce pohotovostné lekárne, nech za ne zaplatí, hovoria lekárnici

BRATISLAVA / Od júna 2018 majú lekárne zákonnú povinnosť pohotovostnej služby do pol jedenástej večer v každom okrese. Zaplatené to ale nemajú. Prax navyše ukázala, že ľudia pohotovostné lekárne využívajú veľmi málo. Slovenská lekárnická komora (SLeK) preto prichádza s výzvou, aby štát - ak chce pohotovostné lekárne, za ne zaplatil.

Lekárne žiadajú prehodnotenie a zmenu. Predĺžené pohotovostné otváracie hodiny sú vraj neefektívne. "Až 50 percent lekární, ktoré vykonávajú pohotovostnú službu, tú službu vykonáva naozaj zbytočne, pretože za ten čas do nich nevstúpil ani jeden pacient, ktorý by mal predpísaný lekársky predpis pohotovostnej služby,"  informoval Ondrej Sukeľ, prezident SLeK. 

Len 10 percent lekární sa nachádza v blízkostí pohotovostnej ambulantnej služby, ktoré sú pacientami využívané. "Spôsob nariaďovania rozpisu a nefinancovania lekárskej pohotovostnej služby, nespĺňa elementárne logické kritéria," dodáva Sukeľ. 

Lekárnici žiadajú za slúženie počas pohotovostných hodín také platby, aké majú aj lekári. Tým dokonca v tomto roku opätovne navýšili plat za slúženie pohotovostných hodín. "Pričom lekárne roky rokúce slúžia zadarmo," hovorí Sukeľ. Ak ministerstvo zdravotníctva v krátkom čase nenavrhne zmeny, obrátia sa na Ústavný súd. 

Ministerstvo zdravotníctva prisľúbilo, že pristúpi k novým opatreniam. "Ja nevylučujem, že ak mi predložia výsledky toho, čo v prieskume zistili, navrhneme a zmeníme systém. Neviem či znížime počet, alebo bude za recept z pohotovosti platiť pacient, ale k zmenám pristúpime," potvrdila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy