Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Včely z úľov na R1 vyrobili stovky kíl medu. Skúmali, či neobsahuje škodliviny
Zdielať na

Včely z úľov na R1 vyrobili stovky kíl medu. Skúmali, či neobsahuje škodliviny

NITRA / Cestári na rýchlostnej ceste R1 už ochutnávajú vlastný med. Od jari totiž chovajú pri frekventovanej ceste včely. A hoci tieto malé pracovité tvory momentálne odpočívajú, med skúmali odborníci niekoľko mesiacov. Zisťovali, či sa do neho nedostali škodliviny z áut.

R1 lemuje 21 úľov, v ktorých cestári chovajú od mája zhruba jeden a pol milióna včiel. Prejde tadiaľ však aj množstvo áut a otázkou bolo, či nie je škodlivý.

"My sme v priebehu roka a leta zbierali vzorky," hovorí dekanka FAM Elena Horská. Vzorky medu z týchto úľov putovali na SPU, kde ich skúmali zhruba pol roka. "Boli laboratórne vyšetrené na Slovensku a Poľsku," dodáva Horská. Odborníci sa zamerali na toxické kovy ale aj minerálne látky v mede. Výsledky prekvapili aj samotných včelárov.

"Nepreukázali prítomnosť toxických kovov ako olovo arzén a kadmium," informuje včelár Peter Šedík. Diaľničným včelám sa v lokalite darí, keďže v okolí je množstvo polí. Svedčí o tom aj vyše 600 kilogramov medu, škodliviny z výfukových plynov sa tam nedostali, med je kvalitný.

"Boli zistené minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík," pokračuje Šedík. "Po mikrobiologickej stránke sú kvalitné," dodáva Miroslava Kačániová  FBP SPU Nitra. Momentálne sú včely v úľoch a navzájom sa zohrievajú.

"Nevyhrievajú celý úľ zoskupujú sa do chumáča do takej gule," opísal včelár.  Včely začnú vylietať až keď bude zhruba 12 stupňov. Podľa včelára im zamrznutie nehrozí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy