Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mäsiari hlásia problém s ošípanými. Masť z nich sa stáva vzácnosťou
Zdielať na

Mäsiari hlásia problém s ošípanými. Masť z nich sa stáva vzácnosťou

BRATISLAVA / Vedci vyvrátili mýtus a potvrdili, že bravčová masť je veľmi vhodná nielen na vyprážanie. Ľudia ju preto opäť začali pravidelne kupovať. Lenže masť sa už stala nedostatkovým tovarom. Ošípané sú totiž teraz vyšľachtené tak, aby boli menej mastné.

V súčasnosti sa ošípané chovajú na mäso, a to je problémom pre mnohých ľudí, najmä mäsiarov. Masť zo slaniny sa totiž pomaly stráca z trhu.  "Je problém zohnať slaninu na výškvar. Ľudia došli na to, že bravčová masť je vynikajúca a lepšia ako všelijaké oleje," povedal Arpád Bognár, majiteľ výrobne mäsových produktov. "My pri zabíjačke máme problém vyškvariť dobré oškvarky lebo hrúbka slaniny je taká malá , že veľmi ťažko sa z toho robí kvalitný oškvarok," pokračoval. 

Podľa chovateľov ošípaných, terajšie ošípané boli vyšľachtené tak, aby mali tenké sadlo. "Dlhé roky dozadu bola požiadavka spracovateľov a mäsiarov taká, aby ošípaná obsahovala veľký podiel mäsitých častí, to znamená viac mäsa a málo tuku. Za tým účelom prebiehala aj plemenitba ošípaných.

Vedci dospeli k tomu, že bravčová masť je zdravšia ako sa nazdávali. "Neobsahuje napríklad žiadne trans-mastné kyseliny, čo sú vlastne rizikovejšie ako samotné nasýtené tuky, nemusíme použiť žiadne farbivá, žiadne dochucovadlá. Veda dokázala, že tie mastné kyseliny a vôbec tie benefity bravčovej masti sú naozaj skutočné,"  vyjadrila sa Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia RÚVZ. 

Množenie zvierat je na Slovensku veľkým problémom, najmä čo sa týka psov. Žijú potom vo veľmi zlých podmienkach. Pozrite si reportáž o chovatelia vs. množitelia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy