Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Prešove rekonštruujú internáty. Nemenilo sa tam nič 50 rokov
Zdielať na

V Prešove rekonštruujú internáty. Nemenilo sa tam nič 50 rokov

PREŠOV / Internáty Prešovskej univerzity sú jedny z prvých, ktoré sa podarilo zrekonštruovať vďaka mimoriadnej finančnej dotácii vlády. Niektoré študentské domovy po celom Slovensku pritom neboli rekonštruované i niekoľko desiatok rokov.

Vláda uvoľnila v prvej etape na rekonštrukciu vysokoškolských internátov 20 miliónov. Prešovskej univerzite sa ušlo niečo cez dva milióny. Milión už bol použitý na tzv. novom internáte. Celkovo 128 vynovených izieb a 8 kuchyniek Tereza mala pri pridelení izby väčšie šťastie ako jej spolužiačka. Rekonštrukcia jej izby ešte sa len chystá.

"Keby išla s nami o deň neskôr, tak by sme boli všetky tri na izbe. Mohla to mať lepšie, no má to horšie," hovorí študentka Tereza. Takzvaný starý internát bol postavený pred viac ako 50 rokmi. Všetko tu je pôvodné, to znamená viac ako 50 rokov stará podlaha a viac ako 50 rokov staré dvere. "Najhoršie tu sú tie sociálne zariadenia, elektroinštalácia, ale to sa všetko v rámci tejto rekonštrukcie vykonáva," informuje riaditeľ študentského domova František Martinka.

Nové je nielen to, čo je vidieť. Vymenili sa komplet rozvody vody a elektriny, tiež napojenie na kanál. Tu dokonca niektoré izby doteraz nemali sprchu. "Čo je v 21. storočí ešte také zaujímavé, ale má to aj svoje čaro, keď pred nami chodia napríklad dievčatá," uviedol Daniel.

Druhá etapa, druhého bloku nového internátu má byť realizovaná v priebehu tohto roka. Vládne peniaze pomohli ale nepostačia. Univerzita bude musieť nájsť v rozpočte zhruba 900 tisíc. Počas rekonštrukcie im pomôžu aj hosťovské izby, kam umiestnia stále tých študentov, ktorým budú prerábať izbu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy