Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci kritizujú vládnu bezpečnostnú stratégiu. Najostrejšie paradoxne tí koaliční
Zdielať na

Poslanci kritizujú vládnu bezpečnostnú stratégiu. Najostrejšie paradoxne tí koaliční

BRATISLAVA / Búrku v koaličnom pohári vyvolala opäť bezpečnostná stratégia. Do jej obsahu sa totiž šťavnato na sociálnej sieti zahryzol poslanec za Smer Blaha a prišla výdatná, i keď diplomatická, odpoveď ministerstva. Tvrdenia o tom, že stratégiu písali neziskovky, ozačuje Lajčákov rezort za bludy a Blahov svetonázor za špecifický. Blaha odkazuje nech neprskajú, ale rokujú s poslancami.

Hoci bezpečnostnú stratégiu vláda schválila jednohlasne, začínajú sa ozývať individuálne hlasy. A to najmä na sociálnej sieti. Poslanca Ľuboša Blahu "vytočila" petícia s podpismi osobností či opozičných poslancov, ktorí vyzývajú k prijatiu Bezpečnostnej stratégie Slovenska. 

​V dlhom statuse hovorí o amerických pudlíkoch a o tom, že podstatou je "trčať zo zadku americkému veľkému bratovi". 

Reakcia ministerstva

Reakcia ministerstva prišla veľmi rýchlo. Tvrdí, že komentovať vyjadrenie poslanca Blahu je veľmi ťažké, nakoľko sú písané emotívne a založené sú na špecifickom svetonázore, ktoré prezentuje. "Bezpečnostná stratégia je dokument, ktorý vznikol na ministerstve zahraničných vecí a ktokoľvek tvrdí, že bol písaný nejakou nadáciou, tak klame," uviedol minister rezortu Miroslav Lajčák. 

"Ja som sformuloval svoje výhrady a v tom čase mi ich arogantne odmietli. Tak sa nemôžu čudovať, že túto stratégiu kritizujem ako do veľkej miery rusofóbnu a veľmi silne servilnú voči NATO a USA. A myslím si, že namiesto toho, aby prskali, mali by diskutovať s parlamentom a nie urážať koaličných poslancov," reagoval na odpoveď ministerstva Blaha. 

Seriózna diskusia

Lajčák zároveň dodal, že v dokumente sa nikde neuvádza, že by Rusko malo byť hrozbou a uvítal by seriózne diskutovanie o veci. "Predovšetkým si musíme sadnúť za stôl, pretože to odkazovanie si cez médiá, vytrhávanie z kontextu, povedal by som až dehonestujúcih výrokov, kde sa snažia znevážiť pána Blahu, alebo všetkých, čo nejako kritizujú stratégiu, tam si myslím už zachádza Ministerstvo zahraničných vecí ďaleko za rámec korektnej a slušnej komunikácie," myslí si poslanec Jaroslav Paška (SNS). 

Vesmírne telesá

Podľa Pašku je ministerstvo nekorektné, keď tvrdí, že žiadal zapracovať do stratégie hrozby vyplývajúce z vesmírnych telies. "To je tak nekorektné, že to ani nebudem komentovať. Ale podľa záznamu, ktorý máme, tak to zaznelo," uviedol Lajčák. "Nepamätám si na tú debatu, ale mohla zaznieť otázka riešenia ochrany pred satelitným monitorovaním a špionážnymi aktivitami. A nakoniec aj aktivitami, ktoré dnes už dávno realizujú napríklad Američania, keď navádzajú drony na ciele prostredníctvom satelitov," dodáva Paška. 

Názor ministrov 

Kým poslanci majú ostré výhrady platí, že ministri za SNS či Smer hlasovali bez výhrad za túto stratégiu a minister obrany Peter Gajdoš (SNS) je pripravený ju v parlamente aj obhajovať. Pridáva sa aj jeho kolega z ministerstva životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). "Ja neviem, kto s tým má problém, my sme to vo vláde schválil, ja som to schválil, ja za tým stojím a myslím si, že parlament by to mal prijať." Rovnako s tým nemá problém ani ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

 V ďalšom kole sa súboj zo sociálnej siete prenesie do parlamentu, ktorý bude o dokumente rozhodovať v definitíve. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme. S prijatím Bezpečnostnej stratégie Slovenska má najmä strana SNS. Dôvodom je Rusko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy