Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sudcom Okresného súdu Bratislava I. chýbajú asistentky, prechádzajú na úsporný režim
Zdielať na

Sudcom Okresného súdu Bratislava I. chýbajú asistentky, prechádzajú na úsporný režim

BRATISLAVA / Najvyťaženejšiemu Okresnému súdu v Justičnom paláci v Bratislave hrozí kolaps, koncom októbra to avizoval sudca Michal Kačáni s tým, že od nového roka prejdú na úsporný režim. Súd sa totiž už niekoľko mesiacov zmieta v personálnych problémoch. Kritickú situáciu potvrdil aj minister spravodlivosti aj vedenie súdu.

Ide o trestný úsek Okresného súdu Bratislava I., na ktorom sa rieši veľa závažných káuz. Najväčší problém je s nedostatkom asistentiek pre sudcov. Len za posledné dva roky ich zo súdu odišlo až 34. Sudcovia chcú preto od nového roka pojednávať o polovicu menej. "Hrozí, že sa tento úsek dostane do kolapsu. Ak sa situácia rapídne nezlepší, od roku 2019 sme sa všetci sudcovia jednohlasne a jednoznačne uzniesli na tom, že budeme pojednávať len jeden pojednávací deň v týždni," povedal sudca Okresného súdu Bratislava I. Michal Kačáni. 

Tým je ale vážne ohrozená plynulosť konaní. Okrem toho hrozia prieťahy v jednotlivých veciach, na čo doplatí najmä poškodená strana. Sudca tvrdí, že bez asistentky pojednávať aj tak nemôžu. "Asistentky zastupujú jedna druhú. Tento stav je neúnosný, je fyzické nemožné, aby sme takto zaťažovali administratívu," dodal Kačáni. 

Vedenie súdu ešte koncom októbra priznalo dôvody týchto problémov. "Uvedený stav je zapríčinený dvoma faktormi. Nedostatočným finančným ohodnotením a množstvom práce, ktorú príslušný štátny zamestnanec vybavuje," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Aký je aktuálny stav v Justičnom paláci sme sa ale od vedenia súdu nedozvedeli. Na otázky, ktoré sme zaslali ešte 18. decembra sme doteraz nedostali odpoveď. Sudca Michal Kačáni potvrdil, že stále nebola prijatá žiadna asistentka na trestný úsek. "Nemám vedomosť o žiadnej skutočnosti, ktorá by tento stav na OS BA I. zmenila. Uznesenie na grémiu bolo schválené jednoznačne, pojednávame len jeden deň v týždni. Aspoň dočasne, kým sa stav nezlepší," dodal Kačáni. 

Súčinný pri riešení tohto problému je aj rezort spravodlivosti. "Teraz navyšujeme do maximálnej možnej miery, plat zamestnancov v administratíve práve kvôli tomu, že vieme, že systém kolabuje. Tu v Bratislave sme vytvorili nové miesta, ale záujem o tú prácu nie je," povedal minister spravodlivosti Gál v októbri minulého roka. "Došlo k tomu, že množstvo úkonov na trestnom úseku nemá kto robiť," dodal Kačáni. 

Podľa sudcu Kačániho je za tento stav zodpovedný štát. "Treba si uvedomiť, že súdna moc je jednou z troch štátnych mocí a má nezastupiteľnú úlohu v rámci vymožiteľnosti práva. Malo by byť imanentným záujmom štátu, aby vytvoril základné podmienky, od finančného ohodnotenia zamestnancov po priestorové, ale aj technické vybavenie," povedal Kačáni.

"Ja nemôžem za to, že to sa desaťročia neriešilo. Ja riešim čo viem, aké mám peňažné prostriedky k dispozícii. To dávam všetko na to, aby to mohlo fungovať," uviedol minister Gál. Od prvého januára bude podľa sudcu nutná v konaniach veľká trpezlivosť procesných strán. Samozrejme, okrem väzobných vecí, ktoré majú vždy prioritu. "Je dosť možné, že dôjde k prieťahom. Z môjho hľadiska za toto nenesie sudca, asistentka, tajomníčka zodpovednosť," dodal Kačáni. 

Minister spravodlivosti vyzýva na častejšie používanie elektronických zariadení na sledovanie odsúdených. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy