Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Horskí záchranári riešia problémy s turistami. Do Tatier sa vybrali aj v spodnej bielizni
Zdielať na

Horskí záchranári riešia problémy s turistami. Do Tatier sa vybrali aj v spodnej bielizni

POĽSKO / Turisti v horách dokážu naozaj prekvapiť. Aj napriek upozorneniam, nielen horských záchranárov, nedodržiavajú zásady turistiky v zimnom období. Do hôr sa vyberú napríklad aj v teniskách.

Aj napriek tomu, že bol už december, ľudia sa vybrali na túru v Morskom oku v teniskách. "Každý rok sa deje to isté. Ľudia idú do hôr v teniskách, čižmičkách či dokonca v topánkach na opätkoch. Potom musíme riešiť omrzliny a zbytočné úrazy, pretože nerátajú s tým, že v Tatrách môže byť poriadna zima," povedal strážca parku Edward Wlazlo. Nájdu sa však aj takí, ktorí sa evidentne neboja ani ľadovej vody. Otužilci to ale nie sú. 

"Morské oko má teraz hrúbku ľadu ani nie 4 centimetre. To znamená že ľad je veľmi tenký a môžu sa preboriť. Najhorší sú tí, ktorí to idú vyskúšať ako prví. Ostatní nerozmýšľajú, idú za nimi a ľad sa ešte viac zaťažuje,"  poznamenal Pawel Skawinski, ochranár. V poľských Tatrách ale nenájdete žiadnu sezónnu uzáveru, to znamená, že sa na výlet môžete vybrať prakticky kdekoľvek, kde vedie turistický chodník. A práve to spôsobuje problémy s dôkladnou prípravou na túru.

"Ľudia podceňujú vybavenie. Do Tatier by sme si mali vziať niekoľko vrstiev oblečenia, prípadne aj náhradné veci. Ak idete hore, ľahko sa spotíte a cestou dole vám už bude zima, lebo vás prefúkne," vyjadril sa Kamil Suder z poľskej Tatranskej horskej služby. Jednou z najväčších chýb, ktorú turisti v Tatrách robia počas zimy je to, že podceňujú na prvý pohľad nenáročnú túru. 

Na začiatku decembra sa odvážna skupina poľských turistov rozhodla, že na vrchol vystúpia iba v spodnej bielizni. "Muži mali na sebe iba trenírky, ženy bikiny. Keď sme ich našli, siedmi z nich už boli podchladení," povedal Grzegorz Tarczewski z GOPR Krkonoše.  Ak sa teda vyberáte do Tatier na túru mali by ste mať nielen poriadne oblečenie, ale predovšetkým hory nepodceňovať. V opačnom prípade, sa to môže skončiť veľmi tragicky.

Pozrite si reportáž o rizikách vysokohorskej turistiky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy