Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister spravodlivosti chce častejšie využívanie elektronických náramkov
Zdielať na

Minister spravodlivosti chce častejšie využívanie elektronických náramkov

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti chce, aby používanie elektronických náramkov pre odsúdených a väzobne stíhaných bolo jednoduchšie. Súdy by vraj mali častejšie ukladať tresty domáceho väzenia. Odsúdení tak nebudú odkázaní iba na financovanie od štátu.

Podľa šéfa rezortu spravodlivosti by súdy mali častejšie ukladať tresty domáceho väzenia. Ministerstvo nakúpilo vyše tisíc monitorovacích zariadení, pričom väčšina z nich sa podľa ministra nepoužíva. "Deväťsto je niekde na policiach a platíme za ne," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Častejšie by sa podľa neho mali využívať namiesto väzobného stíhania obvinených osôb. "Zdráha sa súd niekoho poslať do väzby, ale predsa len rozmýšľa, na slobodu ho už tak nechce pustiť, má medzičlánok, pošle ho domov na náramky," dodal Gál. 

Elektronický náramok umožňuje obvineným a odsúdeným naďalej fungovať v prostredí domova. Niektorí môžu naďalej pracovať a nestratia ani kontakt s rodinou. Po častejšom ukladaní alternatívnych trestov a využívaní takzvaných náramkov namiesto väzby dlhodobo volajú aj advokáti. "Lepšie využívanie alternatívnych trestov by mohlo viesť nielen k lepšiemu trestnému súdnictvu a k zmodernizovaniu trestného súdnictva, ale v konečnom dôsledku aj k úspore peňazí štátu," povedala hovorkyňa advokátskej komory Alexandra Donevová. 

Podľa advokátskej komory by bolo vhodné využívať alternatívne tresty vo väčšom objeme predovšetkým pri menej závažných trestných činoch, kde môžu mať často aj vyšší efekt z hľadiska nápravy pre samotného odsúdeného, ale aj pre spoločnosť. "Aby bol elektronický systém monitorovania osôb využívaný v praxi jednoduchšie, pracovná skupina rezortu spravodlivosti v súčasnosti už dokončuje prípravu legislatívy," uviedla Denisa Gerši z tlačového odboru ministerstva spravodlivosti. 

Trestný úsek okresného súdu Bratislava I. sa zmieta v personálnych problémoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy