Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Situácii ale pomáha mráz a vietor
Zdielať na

Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Situácii ale pomáha mráz a vietor

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ráno prevládalo na horách zamračené počasie. Výrazne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -6 do 6 stupňov Celzia. Ako upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, snehové prehánky posledných dní prišli s veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov, ktorý spôsobil, že v žľaboch polôh južných, juhovýchodných a východných orientácií sa nachádza väčšie množstvo snehu s hrúbkou 0,8 až 1,5 metra.

Na vetrom exponovaných miestach je sneh v kvalite tvrdého podkladu. V stredných polohách sa vytvorila silná kôra, ktorá stabilizuje snehovú pokrývku. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1 500 m) do 80 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 100 - 170 cm.

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Je to dôsledok priaznivého sadania snehovej pokrývky vplyvom oteplenia a následného premŕzania. Lavínové nebezpečenstvo je v týchto polohách veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií, kde si sneh ešte zachováva prachový charakter a je nafúkaný do dosiek a vankúšov.

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na veľmi strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie pád alebo skok lyžiara, peší výstup skupiny turistov v svahu. Vplyvom oteplenia je počas dňa možný výskyt aj samovoľných lavín menších rozmerov a to už v stredných polohách. V Malej Fatre, Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň) pre najvyššie polohy, v stredných polohách platí malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň). V týchto polohách je možné lavínu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení (pád alebo skok lyžiara, peší výstup skupiny v svahu...) na veľmi strmých svahoch.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy