Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Strihači oviec majú počas sviatkov plné ruky práce, bača má potom plné ruky vlny
Zdielať na

Strihači oviec majú počas sviatkov plné ruky práce, bača má potom plné ruky vlny

LENDAK / Lendacké ovce podstúpili skrášľovací proces. V ovčíne im postavili provizórne holičstvo a traja chlapi sa s nimi od skorého rána až do popoludnia poriadne natrápili. Zimný strih im pomôže komfortnejšie sa pripraviť na materstvo. Bača má ale teraz o jednu starosť navyše - musí predať obrovské množstve ovčej vlny.

Pod Tatrami síce prituhlo, no ovce treba ostrihať kým sa im nenarodia jahňatá. Bačovia sa musia prispôsobiť termínom, lebo strihači majú práve v tomto období plný kalendár. "Musíme sa prispôsobiť strihačom, ako oni majú čas," povedal majiteľ oviec Ján Nébus.

"Ostriháme denne tak 150 až 200 kusov, ale to už je potom človek zmordovaný," uviedol strihač oviec Stanislav Halčin. 

Bača bude mať z oviec približne 600 kíl vlny. Kedysi dávno to bolo hotové bohatstvo, dnes ale rieši úplne iný problém. "Nikto tú vlnu nechce, Poliaci vykupujú aspoň za 10 centov, keď prídu, človek je rád, že sa jej zbaví, lebo ju nemá kde dať," uviedol Nébus. 

Strihanie možno vyzerá na prvý pohľad jednoducho, ale ľahké to určite nie je. "My robíme hlavne nohami, to nie je vidno, no nohami si ich otáčame, vieme, kde máme dať nohu, ako ju pridvihnúť," povedal strihač Daniel Kobza. 

Raritou na Slovensku je bača z Indie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy