Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Misie do vesmíru, sociologický výskum alebo telocvične. Plynotesné bunkre menia svoje využitie
Zdielať na

Misie do vesmíru, sociologický výskum alebo telocvične. Plynotesné bunkre menia svoje využitie

BRATISLAVA / Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac ako 1600 plynotesných úkrytov? Niektoré sú vo veľmi zlom stave a stali sa skladiskami nepotrebných vecí. Ľudia zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa rozhodli, že ten svoj prerobia a využijú na simulované misie do vesmíru.

Miesta, kde sa simulované misie do vesmíru uskutočnili, sú rôzne. Na Havajských ostrovoch na vrchole sopky, v Utahu a v Ománe v púšti, v Poľsku v prebudovanom leteckom hangári. "Robí sa to na rôznych miestach, ale nie je ich až tak veľa, ako by ich bolo treba," uviedol Peter Ballo, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. A práve to inšpirovalo nadšencov vesmírnych misií i vplyvov extrémnej záťaže na telo v Bratislave.

Jedna z nich by sa mohla uskutočniť napríklad aj na Technickej univerzite a to v protiatómovom bunkri. Presnejšie v kryte pod univerzitou, ktorý už prešiel čiastočnou premenou - vyčistením, odvodnením i stavebnými úpravami. "Neviem o tom, že by niekto mal k dispozícii tak veľký priestor a tak blízko celej infraštruktúry, ktorú potrebuje," povedal Peter Ballo. "Naša vízia je, aby sa priestor využil buď na športové alebo vedecko-technologické aktivity," dodal Pavel Lackovič, riaditeľ Technologického inštitútu športu FEI STU Bratislava. 

​Nápad sa zrodil pred rokom, a tak trošku ho odpozorovali od iných krajín. "Hlavne vo Švajčiarsku sa tieto bývalé kryty začínajú prerábať a využívať aj na civilné účely," povedal Pavel Lackovič. Koľko ľudí na tom pracovalo a čo to stálo, to by sa vraj zasa Švajčiari mohli naučiť od Slovákov. "Neviem to presne povedať, ale takou hlavnou zložkou je asi päť ľudí," dodal riaditeľ Technologického inštitútu športu FEI STU Bratislava. 

Na Slovenskej technickej univerzite už jeden, o niečo menší prerobili, slúži ako telocvičňa. "Zoznam týchto krytov nie je možné zaslať a to z dôvodu ich veľkého množstva na území SR. Evidujeme 1621 odolných a plynotesných úkrytov a 305 901 jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne. Zhruba tretina úkrytov je dvojúčelovo využívaná," informoval Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra. Vstup i pobyt v nich si poniektorí môžu pamätať z cvičení civilnej obrany. Zvyčajne sa do nich vchádza cez masívne dvere, má zdroje pitnej vody, agregáty na výrobu elektrickej energie, vzduchotechniku. "Ako už bunkre bývajú, je spravený veľmi solídne. Postupne do neho dáme technológie, ktoré umožnia testovať dlhodobú psychickú a fyzickú záťaž na ľuďoch, ktorí sú dlhodobo izolovaní od vonkajšieho sveta," dodal Peter Ballo.

Policajti zažili rušné Vianoce, naháňali muža na kradnutom aute a ešte aj pod vplyvom drog. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy