Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Silvester v horách vás môže vyjsť draho. Mastnú pokutu nedostanete len v Tatrách
Zdielať na

Silvester v horách vás môže vyjsť draho. Mastnú pokutu nedostanete len v Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Vianoce sa pomaly končia a viacerí sa už chystajú na Silvestrovskú noc. Jedlo, alkohol, rôzna pyrotechnika, a keď sa k tomu pridá aj chata v horách, výdavky sú vysoké. Ak si však nedáte pozor, môže vás to vyjsť ešte drahšie. Napríklad v Tatrách sú ohňostroje zakázané a pokuty mastné.

Práve divoké výbuchy a blikajúce svetlá sú pre zvieratá nebezpečné. A to najmä v okolí lesov a vo Vysokých Tatrách. "Zver veľmi stresujúco reaguje na zvukový efekt a prudko odbieha. Vytvára to stres," vyjadril sa zoológ Jozef Hybler zo Štátneho lesu TANAP. 

Naši poľskí susedia sú v tomto pred nami. Už roky sa snažia robiť akciu, ktorou nabádajú ľudí na to, aby počas silvestrovskej noci v horách nepúšťali ohňostroje. "Niekoľko rokov tu funguje akcia "Nestrieľaj na Silvestra". To čo sa deje v Zakopanom počas silvestrovskej noci je totiž počuť až v horách. A to veľmi zle vplýva na zvieratá,"  hovorí ochranár Pawel Skawinski. 

Pohyb mimo značených chodníkov

Turisti počas silvestrovskej noci nerušia zvieratá iba pyrotechnikou ale napríklad aj pohybom mimo značených turistických chodníkov. "Pred niekoľkými rokmi sa takto skupina turistov vydala v zime na Giewont osláviť tam príchod nového roku. Svojím konaním zobudili medveďa. Ten v súvislosti s týmto neskôr aj uhynul,"  povedal Skawinski. 

"Treba si uvedomiť, že je to naozaj národný park, plaší to všetky zvieratá, nielen tie, ktoré sú v lese, ale aj tie ktoré máte doma," poznamenal Maroš Petrík z TANAP-u.  V teréne tak opäť budú desiatky ochranárov, ktorí budú turistov kontrolovať. Ak bude treba, prídu aj pokuty. "Zvládneme to. Máme pripravených strážcov a pomôžu nám aj dobrovoľní hasiči. Urobíme všetko, aby sme dodržali zásady návštevného poriadku,"  vyjadril sa strážca parku Wdward Wlazlo. 

Za strieľanie ohňostrojov počas silvestrovskej noci hrozí v poľských Tatrách pokuta až do výšky 250 eur. U nás je to o niečo menej. V prípade porušenia zákazu môžete dostať priamo na mieste pokutu až do 100 eur.

Pozrite si reportáž o tom, ako to je s pyrotechnikou v Bratislave a v iných mestách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy