Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Svorka vlkov utekala o život. Mladíci ju naháňali na terénnom aute
Zdielať na

Svorka vlkov utekala o život. Mladíci ju naháňali na terénnom aute

BESKYDY / Nepochopiteľné konanie predviedlo niekoľko mladíkov v lesoch na pohraničí medzi Slovenskom a Poľskom. Terénnym autom začali naháňať svorku voľne žijúcich vlkov.

Kontroverzný prípad sa stal v poľskej časti Beskýd. Skupina mladíkov tam v lesoch jazdila na terénnych autách, pričom úmyselne rušili svorku vlkov. Prípad nahlásil ochranárom fotograf, ktorý bol v tom čase v lese a zbesilú jazdu mladíkov aj zadokumentoval. "Okamžite, ako sme prijali oznámenie sme vec postúpili polícii. V zmysle zákona o ochrane ohrozených druhov je rušenie ich prirodzeného biotopu protizákonné," znie v stanovisku Regionálnej organizácie ochrany prírody. "Fotografovi sa podarilo zastaviť auto a keď sa ich opýtal, prečo tak konajú, dostal odpoveď že majú povolenie od lesníka a chcú si urobiť pár záberov," informovala hovorkyňa polície Katarzyna Cislo. Avšak to nebola pravda.

​Po nahlásení začali policajti zisťovať, kto svorku vlkov vyrušil a naháňal. "Neviem, čo sú to za ľudia a prečo to urobili. Musíme si uvedomiť, že zvieratá musíme chrániť. Dôležité je aj pochopiť, že vlk je prirodzený predátorm," povedal strážca parku Edward Wlazlo.

Policajtom sa podarilo mužov v krátkom čase vypátrať. Do prípadu sa ale medzitým vložil už aj prokurátor. V prípade dokázania viny hrozí skupine mladíkov až dvojročné väzenie. Škody, ktoré spôsobili na prírode však môžu byť veľké predovšetkým pre mláďatá vlkov. "Vlčica, ktorá má mladé, v prítomnosti človeka opúšťa mláďatá. Stres z prítomnosti človeka je väčší než puto voči nim. Takže pre vlka to určite to nebola príjemná skúsenosť," dodal odborník na faunu Jozef Hybler.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy