Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na značke STOP nie je vždy nutné zastať. V akej situácii má vodič výnimku?
Zdielať na

Na značke STOP nie je vždy nutné zastať. V akej situácii má vodič výnimku?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Motoristi určite veľmi dobre poznajú značku, na ktorej je nevyhnutné zastať. Avšak otázkou zostáva, či existujú prípady, kedy naozaj vodič nemusí poslúchnuť nápis na červenom osemuhoľníku.

V križovatke, kde je umiestnená značka STOP, je vodič povinný zastať na dostatočne dlhú dobu a porozhliadnuť sa, aby nespôsobil kolíziu s iným automobilom. Umiestnením auta by ale nemal zasahovať do cesty, na ktorú sa chystá vojsť, čím by mohol ostatné vozidlá ohroziť alebo obmedziť. Avšak pri nedostatočnom rozhľade je nevyhnutné zastať trochu ďalej, ako je navrhované.

Chodci nemajú veľmi v obľube, keď im vodiči zastavia na priechode pre chodcov. Ale v prípade, že ide len o zastavenie vozidla a nie zastavenie, vodič má na takéto prerušenie jazdy právo. Pod zastavením vozidla sa rozumie prerušenie jazdy z dôvodu nezávislého od vôle vodiča, do čoho spadá aj danie prednosti inému vodičovi alebo bezpečnostné porozhliadnutie sa pri vchádzaní do vozovky. Iným pojmom je zastavenie, ktoré slúži na nastúpenie alebo vystúpenie ľudí alebo naloženie tovarov. V tomto prípade je zastavenie na priechode neprípustné. 

Podľa policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela existuje aj situácia, kedy vodič na značke STOP zastaviť nemusí. Ako vysvetlil vo svojom videu, zverejnenom na sociálnej sieti, ak je na križovatku dostatočný výhľad, tak nemusí každý vodič v poradí za prvým autom zastaviť. Aj toto ale platí len v prípade, že značka nie je doplnená o vodorovné značenie. V prípade, že je, každý vodič na nej povinne zastaviť musí. 

Pri porušení pravidiel, čiže ak nezastaví vodič na STOP-ke, policajti ho môžu pokutovať sumou až 50 eur a zároveň môže spôsobiť dopravnú nehodu. 

Vodiči mnohokrát prehliadnu alebo nezastavia ani na semafóroch. Takéto správanie môže mať až smrteľné následky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy