Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Budúcnosť rozostavanej nemocnice Rázsochy je stále neistá
Zdielať na

Budúcnosť rozostavanej nemocnice Rázsochy je stále neistá

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini prišiel na Vianoce do banskobystrickej nemocnice aj so sto miliónovým prísľubom na rekonštrukciu. Ešte na jar ho však zaujímala aj dostavba bratislavskej nemocnice na Rázsochách - kedy to však bude, je veľmi otázne.

Plány nového vedenia ministerstva zdravotníctva o tom, kedy sa začne stavať nová nemocnica, boli dosť optimistické. Celé sa to ale zdržiavalo.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská povedala: "Je tam jedna námietka, ktorú vyhodnocujú na ÚVO. Je tam približne 30-dňová lehota, ale ak všetko dobre pôjde, dúfame, že búracie práce by mohli začať na jeseň alebo začiatkom zimy."

Také jednoduché to ale nebolo, keďže po 1 námietke sa na ÚVO objavila ďalšia a na jeseň bolo jasné, že do konca roka sa Rázsochy búrať nezačnú. Zdá sa, že sága novej nemocnice sa blíži do finále, teda ak sa nenájde ďalší nespokojný uchádzač, ktorý vznesie námietku. Tá posledná je v riešení.

"Úrad nariadil kontrolovanému, teda ministerstvu zdravotníctva, aby odstránil protiprávny stav a to konkrétne zrušiť rozhodnutie o vyhodnotení ponúk a opätovne vyhodnotiť predložené ponuky z hľadiska mimoriadne nízkej ponuky," povedala Zvončeková. 

Zdá sa, že ministerstvo sa už s námietkami vysporiadalo a blížime sa k cieľu, teda k búracím prácam za viac ako 17 miliónov eur.

"V súčasnosti beží 16-dňová zákonná lehota na podpísanie zmluvy a ak všetko dobre dopadne, tak začiatkom roka, v prvom týždni 2019 by sme mali podpísať zmluvu. Ak bude zmluva podpísaná, ihneď dávame nové výberové konanie na zadávateľa stavby," hovorí ministerka Kalavská.

To by znamenalo, že ministerstvo sa konečne s odborníkmi dohodlo na tom, ako má nová nemocnica pre Bratislavu vyzerať. Keďže ešte pred nedávnom o tom viedli rozsiahle debaty i spory.

"Posledná varianta, ktorú sme dostali my na posúdenie, je taká, že je neakceptovateľná skladba nemocnice taká, ktorá znemožňuje jej funkčnosť," povedal Juraj Šteňo, dekan lekárskej fakulty UK. "Nespĺňa kritériá ani koncovej, ani univerzitnej nemocnice," dodáva Peter Visolajský z LOZ.

Ministerka je optimistická: "Myslím si, že máme dohodu o tom, ako by mala vyzerať táto koncová nemocnica."

Kým po štyroch desaťročiach sa štát iba priblížil k tomu, aby zbúral a mohol začať znovu stavať, neďaleko v Lamači už čoskoro vyrastie nemocnica súkromného investora. 

"Procesy, ktoré ja ako štát musím vykonávať, nemusí Penta ako súkromný investor vykonávať, to je veľký rozdiel. A zase, naša štátna nemocnica bude úplne inak zameraná," komentuje to ministerka.

Vízia premiéra o novej nemocnici v Bratislave je optimistická. Čas ukáže, či je aj reálna.

"Budem rád, ak sa počas mojej vlády tohto monštra zbavíme a zakopeme základy spolu s pani ministerkou, na novú nemocnicu, ktorá by mohla, ak všetko dobre pôjde, v roku 2022 začať slúžiť pacientom," povedal premiér Pellegrini.

Priblížme si vývoj situácie okolo rozostavanej nemocnice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy