Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zachránené ľudské životy aj majetok za milióny eur
Zdielať na

Zachránené ľudské životy aj majetok za milióny eur

KOŠICE / Tento rok košickí hasiči bojovali s niekoľkými mimoriadne ničivými požiarmi. Niektoré z nich si okrem obrovských materiálnych škôd vyžiadali aj ľudské životy.

Hasiči vyrážali k požiarom takmer 1000 krát. Zachránili ľudské životy i majetok za milióny eur.

Tomáš Berzetei, riaditeľ OR HaZZ Košice hovorí: "Pri týchto požiaroch došlo bohužiaľ aj k usmrteniu 4 osôb a k zraneniu 8 osôb."

Na koniec februára hasiči zrejme tak skoro nezabudnú. Požiar strechy na budove daňového úradu bol mimoriadne náročný. 13 kusov hasičskej techniky a 30 príslušníkov bojovalo s ohňom, vo veľmi nepriaznivom počasí, bolo 13 stupňov pod nulou.

Veliteľ zásahu Martin Baran opisoval situáciu takto: "Nakoľko sa to už rozhorelo po celej dĺžke tak sme museli zasahovať z obidvoch strán, dosť nám to komplikuje silný vietor."

O 5 mesiacov neskôr ukončili vyšetrovanie požiaru, ktorý napáchal škody za viac ako 730 tisíc.

"Podľa výsledkov vyšetrovania najpravdepodobnejšou príčinou vzniku požiaru bolo zapadnutie žeravej častice na horľavý materiál," povedal hovorca krajskej prokuratúry Košice, Milan Filičko.

Obrovský požiar, aký si nepamätajú ani skúsení hasiči vypukol po výbuchu plynu v apríli na Obchodnej ulici. 92-ročnému dôchodcovi už žiaľ pomôcť nedokázali. Hasiči našli jeho nevládne telo v jednej z miestností totálne zničeného bytu. Našťastie sa podarilo všetkých ostatných obyvateľov dostať včas do bezpečia. 4 ľudia skončili v nemocnici následkom nadýchania sa splodín horenia. Experti začali okamžite vyšetrovať príčiny tragickej udalosti.

"Vykonanou obhliadkou na mieste udalosti bolo potvrdené, že príčinou vzniku požiaru bol výbuch nahromadeného plynu," povedal Tomáš Berzetei.

Obyvatelia zničenej bytovky sa do svojich bytov nemohli vrátiť niekoľko týždňov, statiku budovy našťastie výbuch nenarušil, no zničené byty museli prejsť rekonštrukciou. Obrovské škody, našťastie len materiálne napáchal požiar v novootvorenej jedálni v mestskej časti Barca. Dnes je už jasné, že požiar niekto úmyselne založil. Polícia po páchateľovi stále pátra.



Hasiči sa udržiavajú vo forme aj pomocou náročných súťaží:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy