Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sála plná mladých ľudí. Na Štefana sa bavia starí, aj mladí a dokonca aj cudzinci na Slovensku
Zdielať na

Sála plná mladých ľudí. Na Štefana sa bavia starí, aj mladí a dokonca aj cudzinci na Slovensku

KAMIENKA / Sviatok svätého Štefana sa na dedinách vždy spájal s dobrou veselicou. Jednu tradičnú navštívila TV JOJ v obci Kamienka. Sála bola plná veselých mladých ľudí, ale Štefanov by ste tam hľadali márne.

Štefanovov je síce medzi mladými ľuďmi pomenej, ale všetko ostatné je tak, ako to ma na pravej dedinskej tancovačke vyzerať. Ľudia v Kamienke povedali, čo nesmie chýbať na takej pravej štefanskej zábave. "K dobrej štefanskej zábave patrí dobrý tanec a veľa pozitívnych ľudí," prezradila Nikola. "Dá sa povedať, že pre mňa vianočné sviatky, okrem iného, sú aj o tejto zábave, kde sa stretávajú mnohí ľudia a to aj takí, čo sa možno celý rok nevideli," dodal Martin Karaš, organizátor zábavy. 

​V Kamienke sa kedysi dávno chodilo na zábavy medzi Vianocami a novým rokom každý večer. Teraz sú tam ľudia vďační aspoň za jednu takú noc. "Východniari sú sami o sebe temperamentní a po advente je to niečo nenormálne. Prídu sa vykrútiť, vytancovať," opísal zábavu Milan Markovič, člen kapely Junior z Kamienky. "Všetci sme v práci v zahraničí a potom príde poriadna zábava," dodal Ľubo. 

Očarení boli nielen domáci, ale aj hostia. Aj vďaka takejto tradícii sa stal z Francúza na rusínskej zábave celkom slušný tanečník. "Toto som naozaj nikde inde nezažil. Je to tu naozaj neuveriteľné. Páči sa mi zima a aj táto zábava. Naozaj veľkolepé," dodal David z Francúzska. 

Ľudové tradície a zábava na každom kroku. Aj o tom je leto na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy