Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko-ukrajinská hranica čelí migrantom. Ich počet narastá o desiatky
Zdielať na

Slovensko-ukrajinská hranica čelí migrantom. Ich počet narastá o desiatky

BRATISLAVA/VARŠAVA / Vietnamci, Turci a Ukrajinci. Príslušníci týchto krajín prekračujú slovensko-ukrajinskú hranicu najčastejšie nelegálne. V porovnaní s minulým rokom k nám tento rok prišlo migrantov viac, a to až o 70 osôb. Zadržaním na východnej hranici sa ich cesta za lepším životom ale skončila. O azyl nepožiadal ani jeden z nich.

Zelenú slovensko-ukrajinskú hranicu podľa štatistík najčastejšie prekračujú muži vo veku 20 až 40 rokov, a to predovšetkým v letných mesiacoch. Nelegálna migrácia úzko súvisí s poveternostnými podmienkami. "V podstate trvá do obdobia, kedy napadne prvý sneh, kedy prekročenie hranice je už komplikovanejšie," vyjadrila sa  hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Agnesa Kopernická. Od januára do polovice decembra hraničiari zadržali na vonkajšej hranici s Ukrajinou spolu 312 ľudí. V porovnaní s vlaňajškom o 70 osôb viac.

Pre mnohých migrantov, ktorých policajti v pohraničí chytia, sa tu cesta za lepším životom končí. Väčšinu z nich totiž naše úrady administratívne vyhostia. V praxi to znamená, že ich vrátia tam, odkiaľ prišli, teda naspäť na územie Ukrajiny. Mnohí sú však stíhaní pre marenie výkonu úradného rozhodnutia. Tak to bolo v prípade skupinky Vietnamcov, ktorých chytili v júni pri Novej Sedlici. Na naše územie totiž prišli napriek zákaz vstupu. "Najviac bolo zadržaných Vietnamcov, Turkov, Ukrajincov. Za spomínané obdobie tohto roka o azyl nepožiadal ani jeden z migrantov," pokračovala Kopernická. 

Slovensko-ukrajinská hranica je vrámci schengenu strážená najprísnejšie. Súčasťou zabezpečenia je kamerový reťazec a videomanažment, ktorý umožňuje rozpoznávanie štátnych poznávacích značiek, obsahuje termokamery, kamery do špeciálneho prostredia či kamery s dlhým dosahom. Nelegálni migranti však majú neraz pomoc. "V 14 prípadoch bola zaznamenaná aj prítomnosť osôb podozrivých z trestného činu prevádzačstva,"  poznamenala hovorkyňa RHCP. 

Tak to bolo aj pri obci Kolbasov. Spolu so šiestimi ľuďmi z Vietnamu chytili údajného prevádzača z Ukrajiny. Skončil vo väzbe a zo skutku sa už zodpovedá pred sudcom. "A to pre dôvodnú obavu, že by mohol ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu, a mohol by tiež pokračovať v trestnej činnosti," povedala k veci hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Pozrite si reportáž o zablokovanej hranici na Ukrajine. Čo sa dialo?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy