Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Finančné trhy sú ako na hojdačke. Začína sa hovoriť o ďalšej kríze
Zdielať na

Finančné trhy sú ako na hojdačke. Začína sa hovoriť o ďalšej kríze

BRATISLAVA / Finančné trhy sú v ostatnom čase ako na hojdačke. Namiesto odrazov hore sa im ale akosi zapáčilo dolu. Niet divu, že vo svete sa začína hovoriť o ďalšej kríze. Svetová ekonomika spomaľuje a je len otázka času, kedy prídu prvé vážnejšie problémy.

Aktuálne dianie na burzách by nás mohlo vrátiť do 30. rokov minulého storočia. Akcie prudko klesali, ľudia prichádzali o prácu, tisíckam firiem hrozil bankrot. Nie je vylúčené, že scenár z veľkej hospodárskej krízy sa bude opakovať.

​Burzové "déjà vu" začína pripomínať situácia na burze Wall Street, ktorá v decembri kopí výrazné straty a dôvodov je viac. "Jednak je to obchodná vojna s Čínou, v rámci ktorej chce prezident Trump dosiahnuť lepšie podmienky pre Američanov a zároveň sú to aj vyššie úrokové sadzby," uviedol John Vento, prezident CWM. Európu zase sužujú problémy s Brexitom a vysokými dlhmi štátov. Týmto turbulenciám sa preto nevyhneme ani my. "Všetci tí, ktorí majú úspory v dôchodkových fondoch, teda v druhom a treťom pilieri to pocítia. O to viac tí, ktorí majú úspory v akciových a indexových fondoch," povedal Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita Bratislava. 

Aj preto sa stále častejšie začína do verbálnej výbavy ekonómov vracať slovíčko kríza. "Ak si niekto povie, že ide kríza a začneme sporiť a nebudeme kupovať, tak áno, prejaví sa to potom na tržbách podnikov a tým aj na celej ekonomike," vysvetlil Pavel Škriniar. Šikovné vlády sa preto snažia na horšie časy pripraviť a chystajú si záchranné vankúše. A čo my? "Nevyzerá to tak, že by vláda chystala nejaké výraznejšie šetrenie, reformy, či už školstva, zdravotníctva, súdneho systému, ktoré by bolo vhodné urobiť vtedy, keď sa nám darí," povedal Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. 

Situácia na trhoch momentálne pripomína rébus podobný Rubikovej kocke. Ak sa ju podarí správne zložiť, môžeme sa problémom vyhnúť alebo ich aspoň zmierniť. "Vo finančnom svete sú vždy dva názory. Jedni hovoria o raste a jedni o poklese a je na investoroch, ku ktorému názoru sa priklonia," dodal Pavel Škriniar. Isté je nateraz len to, že rok 2019 nám môže pripraviť nejedno ekonomické prekvapenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy