Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V školách pribudne nový predmet. Folkloristika má učiť deti skromnosti a úcte k tradíciám
Zdielať na

V školách pribudne nový predmet. Folkloristika má učiť deti skromnosti a úcte k tradíciám

BRATISLAVA / Nielen počas Vianoc žijeme ľudovými tradíciami a folklórom. V školách pribudne nový predmet s názvom Folkloristika a okrem spevu či tanca by mal naučiť deti aj k väčšej skromnosti a úcte k našim tradíciám.

Nový vyučovací predmet folkloristika nebude podľa ministerstva školstva iba o tanci, speve či krojoch. "Folklór je taký, že by vedel deti zaujať a vedel by ich vtiahnuť do tej našej histórie Slovenska," uviedol Jozef Lojan, riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Snine. 

​Vzdelávacou osou v predmete bude kalendárny rok, na ktorý sa viažu rodinné zvykoslovia zo života ľudu v minulosti. "Na rozdiel od prierezovej témy Regionálna výchova a ľudová kultúra je Folkloristika ľudová výchova zameraná na komplexné poznanie tradičnej ľudovej kultúry vo vlastnom regióne," povedala Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa Ministerstva školstva Slovenskej republiky. Predmet Folkloristika sa už niekoľko rokov vyučuje v Trenčianskom kraji. Rezort školstva ho na základe pozitívnych skúseností plánuje zaviesť na všetky školy, ktoré by oň mali záujem. "Rátame samozrejme aj s vytvorením vzdelávacích programov pre učiteľov a organizovaním školiacich seminárov pre učiteľov," informovala Ria Feik Achbergerová. "S aplikáciu do vyučovania to bude trochu náročnejšie, keďže predpokladám, že počet hodín sa nebude navyšovať, tak to bude na úkor niektorého iného predmetu," dodal Jozef Lojan.

Mnohé naše základné školy folklórom priam žijú už roky. Napríklad v rusínskej škole si deti sami ušili kroje. A nielen to. "Na našej škole už robíme ľudové remeslá-háčkujeme, vyšívame, tkáme a maľujeme keramiku," vysvetlil Miško, žiak ZŠ Klenová. "Naša škola už dávno folklórom žije a nemyslím si, že na to potrebujeme nejaký špeciálny predmet," dodala Marcela Ruňaninová, riaditeľka ZŠ Klenová.

Samotní folklóristi nový predmet vítajú. Veria, že aj vďaka nemu spoznajú deti náš tradičný folklór hlbšie. "Lebo aj niektoré folklórne súbory nevedia robiť foklór, myslia si, že si oblečú kroj a už je to folklór. Ale to sú hlavne tradície," povedal Marián Lojan, zakladateľ FS Šiňava. 

Aj na ukrajinských základných školách vedú deti k úcte k tradíciám. "U nás sa teraz v školách kladie veľký dôraz na to, aby deti poznali tradície, svoju autentickosť a aby boli hrdí na to, že sú Ukrajinci. Aby sa o našich tradíciách učili a rozvíjali ich," informovala Svitlana Rostikova, vedúca tanečného súboru Dniestr z Odesy.

Učebné osnovy voliteľného predmetu Folkloristika by mali byť zverejnené v máji 2019. "Budem tomu držať palce, dúfam, že sa to ujme," dodal Marián Lojan, zakladateľ FS Šiňava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy