Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vianočná prezidentská vizita. Do nemocnice na Štedrý deň zavítal Andrej Kiska
Zdielať na

Vianočná prezidentská vizita. Do nemocnice na Štedrý deň zavítal Andrej Kiska

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Tisíce ľudí Štedrý deň netrávili s rodinou. K sviatočnému stolu ich nepustili pracovné povinnosti alebo zdravotný stav. V spišskonovoveskej nemocnici im chvíle spestril prezident. A za pacientmi, lekármi a sestričkami neprišiel s prázdnymi rukami.

Aj počas Štedrého dňa musí spišskonovoveská nemocnica fungovať v plnom režime. Desiatky pacientov a personálu tam však mali pripravenú vianočnú atmosféru. "Možno tá služba nebude taká ťažká. Dnes som zatiaľ chystala jednu transfúziu na neurologickú JISku. Keď sa budú mať dobre, bude aj pre mňa služba dobrá," hovorila o sviatočnom pracovnom dni laborantka Mária Lamošová. 

​V priestoroch nemocnice počas Šedrého dňa pracovalo 86 ľudí. V práci okrem zdravotníckeho personálu bola recepčná, kuchárky aj upratovačky. Práve na kuchárkach stálo to najdôležitejšie, štedrovečerné menu. "Ak stav pacienta umožní, bude slávnostný obed, to znamená vyprážaná ryba a zemiakový šalát, tradičný. Ak to stav pacienta neumožní, bude musieť mať diétu," vysvetľuje riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková. 

Darčeky od prezidenta

Pacienti a personál však bez rozdielu neostali ukrátení o darčeky od prezidenta. Ten ich navštívil aj napriek tomu, že ho dcéra nechcela ráno do práce pustiť. "A tak som jej vysvetľoval, vieš sú ľudia, ktorí na rozdiel od nás, pretože my budeme celá rodina spolu, nemôžu byť spolu. A tak sa pousmiala a hovorí, tak oci choď a pozdrav ich odo mňa," povedal prezident Kiska. 

Vianočné bábätká

Prezident postupne zavítaj na gynekologicko-pôrodnícke, detské a chirurgické oddelenie. Medzi malými pacientami si spomenul na slová, ktoré adresoval dcére a vyskúšal zalobovať o prepustení najmenších pacientov s mamičkami. Jednou z adeptiek na príchod pod stromček mohla byť aj malá Vivien. Tá sa narodila 3 dni pred Vianocami. Ak gynekológ spolu s novorodeneckým lekárom rozhodnú, že sú zdraví, môžu ísť domov.

Do nemocnice na Štedrý deň prišiel aj premiér Peter Pellegrini. Okrem darčeku, ktorý priniesol, potreboval aj sám lekársku pomoc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy