Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Na vlastnej koži: Dobrovoľníci s palicami hľadajú ďalšie mŕtve telá
Zdielať na

Na vlastnej koži: Dobrovoľníci s palicami hľadajú ďalšie mŕtve telá

JÁVA/SUMATRA / Počet obetí tsunami v Indonézii od nedele rapídne stúpol. Úrady potvrdili už 429 mŕtvych na ostrovoch Jáva a Sumatra. Záchranári na miestach pracujú, aby našli ďalších vyše 150 nezvestných, veľkú šancu na prežitie im však nedávajú. Miestni obyvatelia už usporiadali prvé pohreby svojich blízkych. Priamo na miesto tragédie sa na Štedrý deň dostal aj spolupracovník TV JOJ Radan Šprongl.

Turistické miesto na západnom cípe Jávy v Indonézii je miesto, ktoré najviac postihlo cunami. "Keď som prišiel na miesto katastrofy, tak akurát partia ďalších dobrovoľníkov s palicami v rukách sa vybrali hľadať ďalších nezvestných, alebo skôr si myslím, že hľadajú ďalšie mŕtve telá" opisuje z miesta Šprongl.

​Záchranári sú stále v akcii, prehľadávajú miesta, kde ešte neboli a kontrolujú či v sutinách už naozaj nikto nie je. "Úrady dnes vydali správu, že sa obávajú ďalšej aktivity sopky, ktorá by mohla priniesť ďalšie prívalové vlny, ale záchranárov v kempe to nejak veľmi nevzrušuje," dodáva Radan. 

​Vlna udrela v sobotu večer miestneho času na pobrežie z oboch strán Sundského prielivu, ktorý leží medzi ostrovmi Jáva a Sumatra. Najhoršie bol postihnutý ostrov Jáva. Za príčinou cunami považujú výbuch miestnej sopky Krakatoa, po ktorom nasledoval podmorský zosuv pôdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy