Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počet obetí cunami v Indonézii stúpil na 429. Viac ako 150 je nezvestných
Zdielať na

Počet obetí cunami v Indonézii stúpil na 429. Viac ako 150 je nezvestných

Archívna reportáž

JAKARTA / Vlna cunami, ktorá cez víkend spustošila indonézske pobrežie Sundského prielivu, si vyžiadala najmenej 429 mŕtvych. Ďalších 150 ľudí je nezvestných.

Spresnené údaje o obetiach oznámili v utorok úrady, ktoré ešte ďalších 150 ľudí hľadá. Zranených bolo viac ako 1500 ľudí. 

​Vlna udrela v sobotu večer miestneho času na pobrežie z oboch strán Sundského prielivu, ktorý leží medzi ostrovmi Jáva a Sumatra. Najhoršie bol postihnutý ostrov Jáva. Za príčinou cunami považujú výbuch miestnej sopky Krakatoa, po ktorom nasledoval podmorský zosuv pôdy. 

Miestni obyvatelia boli vlnou zaskočený, pretože nedostali varovanie, aké dostávajú v prípade hrozby cunami v dôsledku zemetrasenia. Živel zničil stovky domov. Trosky stále prehľadávajú s pomocou psov záchranári, ktorí k pátraniu po preživších používajú aj drony. 

Úrady sa sprvu domnievali, že nejde o cunami, ale o príliv, a vyzvali obyvateľstvo, aby neprepadalo panike. "Bol to omyl, ľutujeme to," uviedol hovorca Nugroho podľa agentúry AFP. Omyl podľa neho pramenil z toho, že vlne tentokrát nepredchádzalo zemetrasenie.

​Indonézsky prezident Joko Widodo nariadil národnej meteorologickej agentúre nakúpiť detektory schopné včas varovať obyvateľov pred cunami. 

Prezident Andrej Kiska vyjadril v mene slovenských občanov sústrasť prezidentovi Indonézskej republiky Joko Widodovi v súvislosti so zemetrasením a následnými tsunami v oblasti Sundského prielivu. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragickej a ničivej vlne tsunami v oblasti Sundského prielivu, v dôsledku ktorej prišli o život stovky obyvateľov vašej krajiny a mnohí ďalší boli zranení,“ napísal Kiska v sústrastnom telegrame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy