Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oravský Betlehem mal svojho živého Ježiška. Nechýbala ani svätá rodina
Zdielať na

Oravský Betlehem mal svojho živého Ježiška. Nechýbala ani svätá rodina

ORAVA / Dvojmesačné bábätko bolo vyše hodiny v 6 stupňovom mraze. Malý Matej v Dolnom Kubíne mal totiž významnú úlohu - stvárňoval Ježiška v živom Betleheme. Betlehemy na Orave, a nielen tie živé, sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc už dlhé roky, dokonca tie drevené vyrábajú aj zručné ženy rezbárky.

V Dolnom Kubíne mali aj živý Betlehem, a to pri mínus 6 stupňoch s dvojmesačným malým bábätkom. Pred kostolom nechýbala svätá rodina ani ovečky. A tuhá oravská zima preverila každého. Najmä malého Mateja. Podľa slov rodičov, je na otužovanie a oravskú zimu ale zvyknutý. 

"Betlehem je ústredným symbolom Vianoc, nie len na Orave, ale na celom Slovensku," povedal primátor mesta Ján Prílepok. Do začiatku 19. storočia boli boli v kostoloch počas vianočných sviatkov betlehemy. "Neskôr Betlehemy z kostolov sa začali vypratávať a prešli do ľudového prostredia," vysvetlila Elena Beňušová, etnografka Oravského múzea.

Svoj vlastný betlehem vyrobila aj Daniela Štureková, ktorá ho darovala dedine. "Tým, že mám postihnutého syna, tak som to chcela naučiť jeho a sama som sa to nakoniec naučila," povedala. 

Aj v Zuberci majú Betlehem. A na jeho v vzniku sa podieľala aj žena, ľudová rezbárka Alena Mrekajová. Ani teraz nezaháľa a tvorí v Bobrove. 

Pozrite si reportáž o Betlehemskom svetle, ktoré bude svietiť najvyššie na Slovensku, no aj na svete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy