Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Produkovanie odpadu stále stúpa. Toto sú spôsoby, ako nechať smetný kôs takmer prázdny
Zdielať na

Produkovanie odpadu stále stúpa. Toto sú spôsoby, ako nechať smetný kôs takmer prázdny

BRATISLAVA / Súčasťou Vianoc sú aj preplnené smetné koše. Pritom nie vždy to tak bolo. Určite by nám vedeli poradiť naši starí rodičia. V ich mladých časoch sa takmer nič nevyhadzovalo, lebo všetko sa raz na niečo zíde. Síce sa zišlo len málokedy, ale je fakt, že ľudia vtedy produkovali odpadu menej.

Množstvo komunálneho odpadu na jedného obyvateľa Slovenska z roka na rok stúpa. "Súvisí to s ekonomickým rastom, čiže určite to stúplo minimálne o 1/3 na hlavu obyvateľa," vyjadrila sa Petra Ježeková z Centra environmentálnej a etickej výchovy Žilina. A v tomto smere patríme spolu s Lotyšskom medzi špičku v Európe. Na druhej strane, ale patríme k štvorici krajín so zatiaľ najnižším množstvom odpadu na hlavu, a to zhruba jeden kilogram denne. Takí Dáni  dvakrát toľko. "Čo sa týka zložiek komunálneho odpadu, je ten posun v plastoch," pokračovala Ježeková. Ten tvorí čoraz väčší podiel odpadu.

Kedysi sa viac používalo sklo, drevo, kov, alebo papier, plasty len poriedko. Dnešní starí rodičia vedia, že sa v ich mladosti takmer nič nevyhadzovalo, odpadu bolo ozaj minimum. "Všetko, pozlátka na Vianoce, všetky krabičky, je jedno od čoho. Plechové krabice, tie sme mali na šperky. Veľa vecí sa odkladalo na večné veky, lebo človek nevedel, kedy sa to ešte môže zísť," porozprávali obyvatelia mesta. 

Zoberme si napríklad také pero. Keď prestane písať, šmaríme ho do smetného koša a vyberieme nové. V minulosti to neurobili. Vymenili starú náplň za novú a pero slúžilo ďalej.  Aj zlomené pero prelepili páskou, a iné pokazené veci išli do opravy.  Staré časy už celkom nevrátime, ale je tu veľa inšpirácie, ktorú je možné použiť v dnes stále populárnejšom takzvane retro štýle. "Ľudia sa späť vracajú k tomu, čo sme mali kedysi - umývateľné dózičky, sklené fľaše a veci, ktoré môžeme dlhodobo používať a nie zahodiť po prvom použití," poznamenala Ježeková. Nasledovania hodný je napríklad aj nápad s čapovanou kozmetikou a samozrejme aj s mobilmi, ktoré vraciame späť ich výrobcom.

Pozrite si reportáž súvisiacu s problémami ohľadom odpadu. Takýto je s nimi boj:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy