Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko nakúpi 14 najmodernejších stíhačiek F-16. Nezodpovedaných otázok je však stále dosť
Zdielať na

Slovensko nakúpi 14 najmodernejších stíhačiek F-16. Nezodpovedaných otázok je však stále dosť

BRATILAVA/WASHINGTON / Už je isté, že Slovensko nakúpi 14 najmodernejších stíhačiek F-16. Prvé štyri kusy má americký výrobca dodať v roku 2022,ďalšie o rok neskôr. Nevyhnutnú modernizáciu nášho letectva žiadny odborník nespochybňuje, stále je však viacero nezodpovedaných otázok.

Tento finančne veľmi náročný nákup nemá v slovenskej histórii obdobu. "Ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy euro," informoval premiér Peter Pellegrini. 

"Jedna nová stíhačka F-16 znamená dve úplne nové najmodernejšie okresné nemocnice. A toto doteraz nikto nevysvetlil, že prečo potrebujeme práve 14 a nie 12, alebo 10 stíhačiek." pýta sa člen výboru NR SR pre obranu Milan Krajniak. 

Prečo 14?

Ministerstvo obrany hovorí, že k číslu 14 sa dopracovali po serióznych analýzach. "Viac by bolo fajn, ale je to zbytočné, na tých 14 sme došli tak, že to je také to optimálne minimum," uviedol veliteľ vzdušných síl Ľubomír Svoboda. 

​Je tam aj ďalšia dôležitá otázka - čo dovtedy, kým tieto lietadlá prídu. Slovenskí piloti totiž majú lietať na ruských MiG-och do roku 2019. Bývalý minister obrany Martin Fedor si nemyslí, že by bolo dobré predlžovať s nimi zmluvu. Podľa neho, na jednej strane vyhosťovať ruských špiónov a na strane druhej vítať ruských mechanikov pre naše lietadlá, nie je konzistentný postoj.

Fedor sa prihovára za spoluprácu s Poľskom: "Je to veľká krajina, ktorú potrebujeme ako svojho spojenca v strednej Európe, a zároveň prevádzkuje podobný typ týchto lietadiel." 

Plytvanie peňazí

Závislosť od Rusov odmieta aj ďalší exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Ten sa bude domáhať odpovedí aj na otázky, či naozaj potrebujeme až 14 supermoderných, a teda drahých strojov, a či sa počíta aj s ich nasadením do zahraničných misií. "Pretože ak budeme tieto stíhačky používať len na ochranu vzdušného priestoru SR, tak to znamená, že plytváme finančnými prostriedkami." 

"Som presvedčený o tom, že v plnej miere zabezpečia zvýšenie obranyschopnosti SR," vyjadril sa súčasný minister obrany, Peter Gajdoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy