Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda odobrila podpis zmlúv k nákupu stíhačiek F-16. Ich výber preverí ÚVO
Zdielať na

Vláda odobrila podpis zmlúv k nákupu stíhačiek F-16. Ich výber preverí ÚVO

BRATISLAVA / Slovensko kúpi 14 najmodernejších amerických stíhačiek F-16. V stredu o tom rozhodla vláda Petra Pellegriniho a hneď potom, dokumenty podpísal minister obrany Peter Gajdoš. Úradu pre verejné obstarávanie sa však nepáči, že rezort obrany držal väčšinu vecí v tajnosti, a preto požiadal o preverenie postupu Európsku komisiu.

Kabinet súhlasil s týmto projektom ešte v júli tohto roka. Na 14 supersonických lietadiel F-16 Block 70/72 následne vyčlenila 1,589 miliardy eur. V čiastke je započítaná aj logistická podpora a výcvik pilotov. Neznáma je v súčasnosti dĺžka kontraktu na servis stíhačiek. Pôvodne sa hovorilo o dvoch rokoch od momentu dodania. Stíhačky sa ešte nevyrábajú, naša armáda si na ne ešte pár rokov počká. Dvanásť lietadiel bude jednomiestnych a dve majú byť dvojmiestne. "Kontrakt bude postupne zabezpečovaný v rokoch 2022 štyrmi kusmi F-16 a v roku 2023 bude dodaných ďalších 10 lietadiel," vyjadril sa minister Gajdoš. 

"Rozpočet, ktorý bol schválený na najbližšie tri roky, reaguje na potrebu týchto splátok," poznamenal minister financií Peter Kažimír. 

Platnosť starých zmlúv 

Slovensko ešte musí vyriešiť situáciu s ochranou vzdušného priestoru, ktorý v súčasnosti zabezpečujú lietadlá ruskej výroby MiG-29. V tomto prípade však platíme desiatky miliónov eur ročne za ich prevádzku. Platnosť zmluvy navyše uplynie na konci kalendárneho roka 2019, v prípade využitia opcie môže byť predĺžená o jeden rok. Rezort obrany odporúča vláde SR predĺžiť abonent o ďalších päť rokov.

Prijatiu zmluvy predchádzala ešte menšia nezhoda medzi ministrom obrany a premiérom Pellegrinim. 

Zmluva okrem iného zahŕňa aj výcvik 22 slovenských pilotov a ďalších 160 ľudí z technického personálu. 

Preverenie nákupu 

O nákup stíhačiek F-16 a spôsob ich výberu sa zaujíma Úrad pre verejné obstarávanie. "Je to ďalší strategický nákup realizovaný Ministerstvom obrany a preto je na mieste, aby bolo zrejmé, aká je kontrolná úloha úradu v takýchto strategických nákupoch. Preto sa úrad v tejto veci obrátil na Európsku komisiu," uviedlo ÚVO v stanovisku. 

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy