Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranári našli telo 39-ročného turistu, na ktorého spadla v Tatrách lavína
Zdielať na

Záchranári našli telo 39-ročného turistu, na ktorého spadla v Tatrách lavína

VYSOKÉ TATRY / Pri páde lavíny v Soliskovom žľabe vo Vysokých Tatrách zahynul 39-ročný slovenský turista. Záchranári po ňom pátrali od soboty. Našli ho v nedeľu ráno bez známok života.

Pri páde lavíny v Soliskovom žľabe vo Vysokých Tatrách zahynul 39-ročný slovenský turista. Našli ho v nedeľu ráno už bez známok života. Horská záchranná služba o tom informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke s tým, že ešte v sobotu nahlásili dvaja slovenskí turisti pád lavíny, ktorá strhla ich kamaráta a ten zostal zasypaný.

​Pre zlé počasie išli záchranári zasypanému na pomoc podzemne aj s lavínovými psami a prehľadávali dráhu lavíny, ktorá dosahovala dĺžku do tristo metrov. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, zhoršujúcu sa lavínovú situáciu a tmu záchrannú akciu večer prerušili a pokračovali v nedeľu ráno. "Do záchrannej akcie bolo v prvý deň nasadených 15 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS s dvoma psami, v nedeľu sa pátracej akcie zúčastnilo spolu  21 záchranárov HZS so šiestimi psami z Vysokých Tatier, Západných Tatier,  Slovenského raja a Strediska lavínovej prevencie," informovali horskí záchranári. 

Poveternostné podmienky neboli najlepšie. Snežilo, fúkal vietor a mrzlo. Napokon sa ale zhora ozval štekot, čo bolo znamením, že psy boli pri hľadaní úspešné. "Služobný pes označil miesto, kde bol dotyčný zasypaný. Bol 1,5 metra pod snehom," informoval horskí záchranár, Marián Červienka. 

Prvé informácie hovorili o tom, že lavínu strhli lyžiari, toto ale boli peší turisti, ktorí boli na zlom mieste v nesprávnom čase a vo veľmi nebezpečnom počasí "Všetko, čo predpovedali meteorológovia sa splnilo. Husto sneží, je ťažký sneh, fúka silný vietor, lavínové nebezpečenstvo sa zvyšuje," pokračuje záchranár.

Pre vlastnú bezpečnosť by mali byť turisti mimoriadne opatrní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy