Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cunami v Indonézii. Ľudí upokojovali, že je to len príliv, zomrelo 373 ľudí
Zdielať na

Cunami v Indonézii. Ľudí upokojovali, že je to len príliv, zomrelo 373 ľudí

JAVA,SUMATRA / Najmenej 373 mŕtvych si vyžiadala prílivová vlna cunami v pobrežných oblastiach Sundského prielivu medzi indonézskymi ostrovmi Javou a Sumatry. Niekoľko desiatok ľudí je nezvestných. Predchádzajúca bilancia hovorila 43 mŕtvych a 584 zranených. S informáciou prišla v nedeľu agentúra AP s odvolaním na indonézsku vládnu agentúru, ktorá má na starosti zvládanie živelných pohrôm.

Cunami, ktorá v sobotu zasiahla pobrežné oblasti v indonézskom Sundskom prelive, si vyžiadala najmenej 373 mŕtvych.  V pondelok o tom informoval hovorca národnej agentúry pre zvládanie katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Podľa agentúry AP je nezvestných viac ako stovka ľudí a 1400 je zranených. ​

Hovorca úradu pre riešenie katastrof Sutopo Purwo Nugroho uviedol ráno v televízii, že vlna cunami, ktorá vznikla pri predchádzajúcej erupcii známej sopky Krakatoa, poškodila tiež stovky domov.

Úrady sa sprvu domnievali, že nejde o cunami, ale o príliv, a vyzvali obyvateľstvo, aby neprepadalo panike. "Bol to omyl, ľutujeme to," uviedol hovorca Nugroho podľa agentúry AFP. Omyl podľa neho pramenil z toho, že vlne tentokrát nepredchádzalo zemetrasenie.

"Prišli sme o deviatej večer na prázdniny a náhle tu bola voda. Všetko sčernalo. Nešla elektrina," uviedol pätnásťročný Muhammad Bintang, ktorý na veľmi populárnej pláži Carita Beach na západnom pobreží ostrova Jáva videl, ako sa vlna blíži. "Nemohol som naštartovať svoju motorku, a tak som utekal preč. Modlil som sa a utekal som, ako som mohol najrýchlejšie," vykreslil AFP dvadsaťtriročný Lutfi Al Rasyid.

"Musel som utekať, zatiaľ čo vlna prekonala pláž a prenikla 15 či 20 metrov do vnútrozemia," vykreslil Nór Oystein Lund Andersen podľa agentúry AP. Zrovna robil snímky sopky, keď náhle uvidel, že sa k nemu blíži veľká vlna. "Vlna sa dostala k hotelu a zmietla autá z cesty za ním. Stihol som s rodinou utiecť lesnými chodníčkami do vyššej polohy, kde sa o nás miestna postarali. Vďakabohu sme vyviazli nezranení," dodal.

Indonézia má za sebou septembrové ničivé zemetrasenie, ktoré sprevádzala vlna cunami a ktoré neprežilo vyše 2 000 ľudí.

Indonézia leží v oblasti častých zemetrasení. V roku 2004 pri zemetrasení a cunami, ktoré postihli viaceré krajiny, zomrelo v Indonézii cez 120 000 ľudí. Celkovo si táto udalosť vyžiadala 226 000 obetí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy