Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Tatrách spadla lavína. Uväznila jedného turistu
Zdielať na

V Tatrách spadla lavína. Uväznila jedného turistu

TATRY / Horskí záchranári mali v sobotu vo Vysokých Tatrách ďalšie náročné popoludnie. Pátrali po mužovi, ktorého v Mlynickej doline zasypala masa snehu. Zásah však museli podvečer prerušiť. Záchranári pôjdu do terénu opäť v nedeľu zavčas rána.

​Odstavená lanovka, ktorá vozí turistov na Solisko a záchranárske vozidlá pod svahom, dávali tušiť, že sa v Tatrách zase niečo stalo. Okolo poludnia začala pátracia akcia po turistovi, jeho kamaráti videli ako ho v Mlynickej doline strhla lavína. "Prehľadali sme celý žľab, lavína je úzka, dlhá od vrcholu hrebeňa, až do doliny. Psy takisto, negatívne všetko. My sme urobili sondovacie družstvo, prehľadali sme všetky najrizikovejšie miesta," opísal záchranár Maroš Červienka. 

Muža sa ale nepodarilo nájsť. Spolu s ním boli v teréne aj jeho dvaja kamaráti. Prvé informácie hovorili o tom, že lavínu strhli lyžiari, toto ale boli peší turisti, ktorí boli na zlom mieste v nesprávnom čase a vo veľmi nebezpečnom počasí.

"Všetko, čo predpovedali meteorológovia sa splnilo. Husto sneží, je ťažký sneh, fúka silný vietor, lavínové nebezpečenstvo sa zvyšuje," pokračuje záchranár. Krátko po 17. hodine horskí záchranári prerušili pátraciu akciu. "Keď sa zotmelo, rozsnežilo, rozfúkalo, tak sme museli akciu prerušiť. Už to bolo nebezpečné aj pre nás," vysvetlil Červienka. 

A pre vlastnú bezpečnosť by mali byť mimoriadne opatrní aj turisti. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy