Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Historicky prvý rozsudok, v ktorom odsúdili policajta za porušenie intímnej dohody
Zdielať na

Historicky prvý rozsudok, v ktorom odsúdili policajta za porušenie intímnej dohody

Archívna reportáž

BERLÍN / Súd uznal nemeckého policajta vinného zo sexuálneho násilia za to, že si počas súlože odstránil latexovú ochranu bez súhlasu svojej partnerky. V angličtine sa na takýto čin používa výraz "stealthing", odvodené od "stealth", tajnosť. Toto je prvý podobný prípad v Nemecku.

Tridsaťšesťročného muža uznal za vinného miestny súd v Berlíne. Trestný čin mal spáchať koncom novembra vo svojom byte v nemeckom hlavnom meste. Rozsudok znie: 8 mesiacov podmienečne a odškodné 3 000 eur, ako aj 96-eurová pokuta na pokrytie testov na sexuálne prenosné choroby pre poškodenú.

Žena pred súdom povedala, že "jednoznačne požadovala" aby muž použil kondóm a nedala mu súhlas na sexuálny styk bez ochrany. Dodala, že si uvedomila, že muž nemá na sebe kondóm, až po ukončení aktu. 

Žena vzápätí okamžite nahnevaná opustila mužov byt v obavách, či nebola nakazená nejakou sexuálne prenosnou chorobou. Zároveň zavolala políciu, muž im však neotvoril dvere.

Takýto čin sa nazýva aj stealthing, na základe slova stealth, čo znamená tajnosť. Jedná sa o fenomén, ktorý sa celosvetovo dostáva do právnej diskusie. Stíhanie takéhoto činu v Nemecku je možné po úpravách trestného zákonníka v roku 2016, ktoré kladú väčší dôraz na prísnejšie posudzovanie nahlásených sexuálnych útokov.  

Právnička Alexandra Brodsky v odbornom magazíne Columbia Journal of Gender and Law navrhla, aby sa zaviedol nový termín "odstránenie kondómu bez súhlasu", čím by sa obetiam pomohlo dosiahnuť spravodlivosť. 

Podobné prípady už skončili pred súdom vo Švajčiarsku či v Kanade. V roku 2017 súd v švajčiarskom Lausanne odsúdil muža za znásilnenie za to, že si dal dole kondóm počas súlože bez súhlasu svojej partnerky.

V roku 2014 kanadský Najvyšší súd potvrdil rozsudok vo veci sexuálneho zneužitia pre muža, ktorý prederavil kondóm bez vedomia svojho sexuálneho partnera a poslal ho za mreže na 18 mesiacov.

Nemecký policajt bol žalovaný za znásilnenie, súd ho však odsúdil len za pohlavné zneužívanie. Súd uznal, že "stealthing" sa udial bez súhlasu aj keď samotný akt sa uskutočnil so súhlasom. Ak by ho uznali vinným zo znásilnenia, čakalo by ho najmenej 24 mesiacov natvrdo. "Stealthing" je však stále v právnej šedej zóne a policajt je podľa portálu CNN prvou osobou odsúdenou za niečo podobné v Nemecku. "Sudcovia sa nemohli spoľahnúť na žiaden precedens," povedala hovorkyňa súdu Lisa Jani.

Muž sa obhajoval tým, že kondóm bol prasknutý a preto ho úplne odstránil. Taktiež tvrdil, že ejakuloval mimo tela ženy, čo ona popiera. Policajt sa hodlá odvolať na dva vyššie stupne nemeckého súdu, definitívny verdikt je teda zatiaľ v nedohľadne.

Pred zmenou nemeckého trestného zákona v roku 2016 bola legislatíva zastaralá a požadovala od obetí, ktoré tvrdili, že boli znásilnené, aby preukázali, že aktívne fyzicky kládli odpor. Po sérii útokov v Kolíne na Nový rok 2015-16 vláda novelizovala zákonník a ten sa už zakladá na pravidle "nie znamená nie".

"Potrebujeme silné zákony proti sexuálnym trestným činom," vyhlásila vtedy ministerka pre ženské záležitosti Manuela Schwesig. "Znásilnenie žien často zostáva bez trestu. Mnohokrát sa zvaľuje vina na ženy a páchatelia uniknú bez trestu."

Nové znenie trestného zákona berie do úvahy akékoľvek "slovné či fyzické prejavy" výhrad voči sexuálnemu kontaktu, to znamená, že ktokoľvek, kto prejaví odmietnutie pred sexuálnym útokom, má právo podať trestné oznámenie.

Zákon určuje, že trestným činom je napríklad aj obchytkávanie, uľahčuje deportácie migrantov odsúdených za sexuálne násilie a umožňuje aj trestné stíhanie celých skupín jednotlivcov.


Policajti a sexuálna trestná činnosť je žiaľ kombinácia, s ktorou máme skúsenosti aj na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy