Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Turisti, pozor! V Tatrách je 3. stupeň lavínového nebezpečenstva
Zdielať na

Turisti, pozor! V Tatrách je 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA / Po sobotňajšej tragédii v Tatrách, kde lavína zasypala turistu, horskí záchranári varujú pred pretrvávajúcim nebezpečenstvom zosuvu lavín. Vydali 3. výstrahu.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z 5 dielnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

​V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie. Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch.

Snehová predpoveď

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené, so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -10 do 0°C. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm nového snehu, prevažne vo Vysokých Tatrách. V žľaboch polôh južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie sa nachádza väčšie množstvo nového nestabilného snehu (v mäkkých doskách) s hrúbkou 0,5 až 1 m. Na vetrom exponovaných miestach je sneh v kvalite tvrdého podkladu. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 m) do 30 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 35 - 75 cm.

Tragédia v Tatrách

Horskí záchranári mali v sobotu vo Vysokých Tatrách ďalšie náročné popoludnie. Pátrali po mužovi, ktorého v Mlynickej doline zasypala masa snehu. Zásah však museli podvečer prerušiť.

Muža sa ale nepodarilo nájsť. Spolu s ním boli v teréne aj jeho dvaja kamaráti. Prvé informácie hovorili o tom, že lavínu strhli lyžiari, toto ale boli peší turisti, ktorí boli na zlom mieste v nesprávnom čase a vo veľmi nebezpečnom počasí. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy