Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA varovali turistov pred teroristickým útokom v Barcelone
Zdielať na

USA varovali turistov pred teroristickým útokom v Barcelone

Zdroj: SITA

BARCELONA / Polícia v Barcelone zvýšila bezpečnostné opatrenia v centre mesta po tom, čo dostala internú informáciu o možnom teroristickom útoku. Upozorniť ich malo americké ministerstvo zahraničia.

Americké ministerstvo zahraničia v nedeľu na twitteri varovalo turistov pred hrozbou útoku autom či autobusom na barcelonskej rušnej triede La Rambla, ktorá sa stala terčom podobného útoku vlani v auguste.

​Katalánske médiá v pondelok uviedli, že zvýšená prítomnosť polície je zrejmá okrem iného práve na triede La Rambla či pri katedrále Sagrada Familia. Osobitnú pozornosť policajti venujú veľkým autám a autobusom, ktoré prichádzajú do centra mesta.

Zvýšené opatrenia

​Denník El Periodic s odkazom na interné pokyn miestnej polície uviedol, že informácie o možnom atentáte autom v Barcelone sa týkajú utorka (25. decembra) a že možným podozrivým je človek narodený v marockej Casablance. Podľa denníka vyhodnotila polícia dôveryhodnosť informácie o hrozbe atentátu ako "stredná". Viac informácií denník neuviedol.

Tiež španielske ministerstvo vnútra vydalo pre vianočné sviatky už v polovici decembra pokyn, aby polícia zvýšila bezpečnostné opatrenia na miestach s vyššou frekvenciou ľudí. Toto pravidelné opatrenie potrvá do 8. januára, uviedol denník La Vanguardia.

Krvavý útok

Barcelona zažila teroristický útok vlani 17. augusta, kedy dvadsaťdvaročný Maročan narazil autom do ľudí na triede La Rambla. Chytený a zastrelený políciou bol za štyri dni neďaleko Barcelony. Niekoľko hodín po barcelonskom útoku päť teroristov nabehlo autom do ľudí v Cambrils asi 100 kilometrov od Barcelony. Útočníkov polícia zastrelila na mieste. Oba útoky, ktoré vykonala rovnaká teroristická bunka, si vyžiadali 16 obetí a na 130 zranených. Útočníci boli z veľkej väčšiny marockej národnosti a vyrástli v Španielsku. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy