Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Autá bez zákonnej poistky čakajú veľké problémy. Aké sú pokuty?
Zdielať na

Autá bez zákonnej poistky čakajú veľké problémy. Aké sú pokuty?

BRATISLAVA / Po našich cestách jazdí vyše 50 tisíc áut bez zákonnej poistky. A to aj napriek tomu, že vodičom, či majiteľom takýchto áut hrozia pokuty nielen od polície. Ak vám takéto auto spôsobí škodu, nasledujú veľké problémy.

"Vodič je povinný mať pri sebe platné doklady na vedenie vozidla medzi ktoré okrem iných patrí aj potvrdenie o poistení zodpovednosti," informuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

V prípade, že takéto potvrdenie nepredložíte tak vám od policajtov hrozí pokuta. "V blokovom konaní hrozí pokuta do výšky 50 v správnom konaní je to až do výšky 100 eur. Policajt je oprávnený zadržať aj tabuľky s evidenčným číslom a osvedčenie o evidencii vozidla," vraví Baloghová. 

Biela karta

Policajti vám ale pri bežnej kontrole skontrolujú len takzvanú bielu kartu, nie platnosť poistky. Tú vám ale poisťovne vydajú hneď pri uzavretí poistenia, respektíve pri jeho predĺžení a to aj bez toho aby, ste si poistku riadne uhradili.

Zistiť nepoistené vozidlo na ceste je celkom problém a to aj napriek tomu, že väčšina policajných áut by ich vedela odhaliť automaticky. Ich databázy sú však neaktuálne a nekompletné. "Policajné hliadky majú informácie o povinnom zmluvnom poistení len v tom rozsahu, v akom sú poskytnuté Slovenskou asociáciou poskytovateľov a tie nemusia obsahovať všetky dáta, ktoré aktuálne sú platné. Ten proces schvaľovania je zdĺhavý a nie každá informácia príde k policajtovi včas," tvrdí hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Pokuty 

Odhaľovať a pokutovať majiteľov nepoistených áut je v kompetencii aj obvodných úradov dopravy. Tí môžu nezodpovedným majiteľom dokonca uložiť pokutu od 16,60 až po 3 223 eur. "Tá škoda niekedy môže byť veľmi vysoká, môže to byť niekedy aj sto tisíce eur, preto určite sa oplatí byť poistený," myslí si advokát Milan Ficek. 

Najnižšie poistné sa pohybuje približne na úrovni približne 60 eur a tie isto nestoja za to aby nám nezaplatená poistka zničila život. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy