Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Blízko nákupného centra sa odtrhol pontón reštaurácie. Na člnoch zasahovali hasiči aj policajti
Zdielať na

Blízko nákupného centra sa odtrhol pontón reštaurácie. Na člnoch zasahovali hasiči aj policajti

BRATISLAVA / Na Dunaji, medzi mostom Apollo a nákupným centrom sa predpoludním odtrhol plávajúci pontón. Bola na ňom obľúbená bratislavská reštaurácia. K nej bola pripojená aj luxusná jachta. Odtrhnutý pontón sa bez kontroly rútil dolu prúdom, pričom ohrozoval okolité lode.

Odtrhnutý pontón, na ktorom sa nachádzala reštaurácia, sa plavil dole prúdom po Dunaji,čím ohrozoval okolité plavidlá a houseboaty. Podľa informácií poriečneho oddelenia polície narazil pontón do niekoľkých odstavených lodí. Následne došlo k odtrhnutiu luxusnej jachty, ktorá k nemu bola pripevnená. Našťastie sa policajtom podarilo jachtu stabilizovať, pričom na nej vznikli iba minimálne škody. Prúd však pontón unášal ďalej a cestou z neho odpadávali menšie kusy. Príčina odtrhnutia zatiaľ známa nie je. 

Na pomoc okamžite vyrazilo 18 hasičov vrátane potápačov s dvomi člnmi. V spolupráci s dopravným úradom a poriečnym oddelením sa snažili plávajúce časti zachytiť.  Reštaurácia svoju plavbu ukončila až neďaleko Jaroveckého ramena.  "Hasičská jednotka spolu s riečnym oddelením s tlačnými remorkérmi sa snažila ten uvoľnený pontón odstaviť ku brehu," vyjadril sa veliteľ zásahu Radovan Jánoš. 

Hasičom sa až po niekoľkých hodinách podarilo ukotviť odtrhnutý pontón. "Cestou narazil do rumunského plavidla kedy sa rozpadol na dve polovice. Pri náraze do lode sa zároveň zaseklo veľké množstvo naplaveného dreva medzi kormidlo a vrtuľu, čo si vyžiadalo ďalšiu pomoc zo strany hasičov," dodala Farkasová. Nakoniec sa ho hasičom podarilo zachytiť a následne ukotviť na ľavom brehu na úrovni Jaroveckého ramena.

Tu sa však príbeh nekončí. Na hlavnom toku sa uvoľnilo aj rumunské plavidlo, ktoré ohrozovalo novú výstavbu pilierov obchvatu pri Rusovciach. Pontón mal do neho vraziť a medzi kormidlom a vrtuľou sa zaseklo naplavené drevo. Hasiči museli kormidlo uvoľniť, aby sa dalo s poškodeným plavidlom manévrovať. Policajti spoločne s tlačiaciami loďami opäť zasiahli.

Pozrite si reportáž o zrážke lodí na Dunaji pri Slovnafte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy