Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V okrese Trebišov hlásia ďalšie prípady osýpok. ÚVZ nariadil tieto opatrenia
Zdielať na

V okrese Trebišov hlásia ďalšie prípady osýpok. ÚVZ nariadil tieto opatrenia

TREBIŠOV / Úrad verejného zdravotníctva opäť hlási zvýšený výskyt osýpok v okrese Trebišov. Za posledný týždeň bolo zistených 17 nových ochorení. RÚVZ so sídlom v Trebišove prijal viaceré opatrenia. Zároveň odporúčajú obmedziť návštevy, hoci sú vianočné sviatky, s deťmi a tehotnými ženami.  

Za posledný týždeň ÚVZ SR zaznamenal v okrese Trebišov až 17 nových ochorení osýpok, z toho sa 8 prípadov vyskytlo u detí vo veku do 15 mesiacov. "Celkovo bolo v epidémii  k 23.12.2018 hlásených 89 potvrdených a pravdepodobných ochorení na osýpky. Ochorenia sa vyskytujú v prostredí nízkeho hygienického štandardu bývania ako aj v štandardnej hygienickej úrovni," informovala hovorkyňa úradu Daša Račková. 

Aktívne ohniská nákazy: 

- Trebišov

- obce: Sečovce, Parchovany, Hrčeľ,  Veľká Tŕňa, Egreš, Kravany, Zemplínska Teplica, Bačkov

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove nariadil v tejto súvislosti viaceré opatrenia  na predchádzanie vzniku a šíreniu osýpok.  Okrem iného nariadil lekársky dohľad a mimoriadne očkovanie proti osýpkam pre všetky osoby, ktoré sú spôsobilé podstúpiť očkovanie. Týka sa to detí do
15. mesiaca s pobytom v meste Trebišov, ale aj detí do 11. roku veku  s pobytom v obci Veľká Tŕňa.

Opatrenia sa týkajú aj ostatných ľudí. Odporúča sa, aby sa počas vianočných sviatkov vyhli radšej návštevám s deťmi do veku 15. mesiacov a s tehotnými ženami, ktoré nie sú očkované alebo majú neúplné očkovanie proti osýpkam. "RÚVZ Trebišov neustále,aj počas vianočných sviatkov, monitoruje výskyt ochorení  na osýpky a vykonáva epidemiologický dohľad," pokračovala hovorkyňa Račková. "Týmto vnímavým osobám v prípade zdravotných ťažkostí, ktoré si vyžadujú návštevu pohotovosti, odporúčame najprv využiť telefonickú konzultáciu s lekárom pohotovosti," dodala. 

"Pred návštevou pohotovostnej služby detí a dospelých bez očkovania proti osýpkam alebo s neúplným očkovaním proti osýpkam, odporúčame zdravotné ťažkosti spojené najmä s horúčkou, zápalom spojiviek, vyrážkou vopred telefonicky konzultovať s lekárom pohotovosti," upozornila hovorkyňa.

Osýpky  patria  k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami ľudí a neúplne očkovanými. Vstupnou bránou sú spojivky a respiračné sliznice. Ochorenie prebieha v dvoch štádiách. Prvé štádium trvá 3 - 4 dni, objavuje sa výstup teploty, nádcha, kašeľ a zápal spojiviek. Exantémové štádium začína druhým výstupom teploty, objavením vyrážky (exantému) za ušami a v zátylku, ktorý sa šíri na tvár, trup a končatiny. Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie.

Pozrite si reportáž o nebezpečnom ochorení osýpky. Pred pár dňami sa vyskytli v okolí Nitry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy