Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Treskúca zima v Kazachstane očarila aj reportéra TV JOJ. Teplota -20 je len slabý odvar
Zdielať na

Treskúca zima v Kazachstane očarila aj reportéra TV JOJ. Teplota -20 je len slabý odvar

ASTANA / Biele Vianoce mnohí poznáme už len z filmov. Ale v takom Astane, hlavnom meste Kazachstanu, takýto problém neriešia. Keď tam nakrúcali naši kolegovia, bolo okolo mínus dvadsať stupňov. Miestni sú zvyknutí aj na tuhšie mrazy. Ak vám teda chýba pravá zima, tu je malá ochutnávka.

Astana leží iba neďaleko ruských hraníc, cez 400 kilometrov. Keď zaduje v meste sibírsky severák, je to aj riadne cítiť. Zima v meste zabúcha na dvere už začiatkom novembra a je rázna. "Z +6 stupňov na -20 stupňov. Mínusové teploty teraz budú až do polovičky apríla," tvrdí veľvyslanec SR v Kazachstane Milan Kollár.

"V tých najkrutejších zimách nevypínajú na noc motory na autách, pretože by im tak zamrzli, že by ich ráno neboli schopní naštartovať," smeje sa Slovák pôsobiaci v Kazachstane, Tibor Kolejak​.

Domáci sú na takúto zimu zvyknutí. "Väčšinou máme 45 až 50 stupňov, ale mínus," hovorí obyvateľka mesta Aksulu Sangali​ s tým, že predsa len majú aj leto. Trvá síce len 2 mesiace, ale je pomerne teplé. Najmä keď duje od juhu a nie od Sibíru. Astana je druhé najchladnejšie mesto sveta. 

V plnej kráse sa ale ukázal aj slovenský Chopok. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy