Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Solidarita medzi ľuďmi je nevyhnutná. Slovensko je na pomoc ľuďom v núdzi pripravené
Zdielať na

Solidarita medzi ľuďmi je nevyhnutná. Slovensko je na pomoc ľuďom v núdzi pripravené

BRATISLAVA / Slovo solidarita sa v týchto dňoch skloňuje na každom kroku. Ľudia si pomáhajú, obdarúvajú sa, tešia sa z blízkych. Medzinárodný deň solidarity, vyhlásený Organizáciou spojených národov ale apeluje na ľudskú súdržnosť počas celého roka. Pomoc totiž zďaleka nie je len o hmotných veciach.

Problémy s drogami, nezhody v manželstve, zdravotné postihnutie. To sú príbehy, ktoré nás stretávajú všade. Na dne sa raz môže ocitnúť naozaj každý. Napríklad Stanislava vyrastala v detskom domove. Má 3 deti. S partnerom sa nepohodli, a tak musela odísť. Ostala bez strechy nad hlavou a bez peňazí. "Kebyže neodídem ja, tak mi odoberú deti. Do detského domova. A to som nechcela. Títo ľudia mi pomohli, že mám navedenú psychologičku, aj moje deti majú navedenú psychologičku, keď niečo potrebujem, tak mi pomôžu," povedala. 

Dobrí ľudia jej pomohli. Nezištne, len aby sa jej situácia ešte viac nezhoršila. Postavila sa potom na nohy a nastúpila do práce. Podobných príbehov je ale  mnoho.

A práve toto často úplne stačí na to, aby sme niekomu pomohli. Nájsť ten správny smer. A to nie len v tom, ako vyžiť.  "Spomeniem si na jednu dievčinu z detského domova, ktoré sa dostalo do veľmi ťažkej situácie, drogovej. Vyšla z domova, začala blbnúť, stala sa z nej veľmi silná narkomanka, solidárne jeden manželský pár, boli to jej priatelia ešte z detského domova, mimoriadne pomohol, vytiahol ju," porozprával Jozef Mikloško predseda spoločnosti Úsmev ako dar. 

Dnes práve ona vyťahuje ľudí s podobných situácií. Stačilo, aby jej niekto na začiatku pomohol."Solidarita je akýsi tmel. Tmel, ktorý spája ľudí, aby spoločnosť mohla dosahovať svoje ciele," povedala psychologička Sylvia Porubänová. "Zároveň máme pevne stanovený systém, v ktorom štát je prejavom solidarity a poskytuje solidárnu pomoc ľuďom, ktorí sú na ňu odkázaní," poznamenal štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Braňo Ondruš. 

Práve štát má mnoho zákonov, ktoré ho viažu pomáhať. Rodiny, deti, dôchodcovia, či zdravotne ťažko postihnutí. Často však ľudia nevedia, o čo môžu požiadať. "Vieme pomôcť rôznymi spôsobmi tak, aby sme na každú jednu životnú situáciu našli spôsob, ktorým mu pomôžeme," dodal Ondruš. Človek nikdy dopredu nevie, v akej situácii sa ocitne. Aj preto je podľa odborníkov dobré myslieť na solidaritu po celý rok. 

Pozrite si reportáž o pomoci ľuďom, ktorí nemajú svoj domov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy