Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Epidémia závislostí ako z 90. rokov. Bratislavský kraj bojuje s drogami rôzneho druhu
Zdielať na

Epidémia závislostí ako z 90. rokov. Bratislavský kraj bojuje s drogami rôzneho druhu

BRATISLAVA / Počet drogovo závislých stúpa. Podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí - hlavnému mestu hrozí epidémia závislostí. Narastajúci počet použitých striekačiek si všimli aj v Brne. Mestskí policajti tam cez deň prichytili priamo pri aplikovaní drog muža a ženu. A to priamo pod kamerovým systémom.

Aktuálne hrozí v hlavnom meste epidémia závislostí podobná epidémii z 90. rokov. V tej dobe išlo najmä o heroín, dnes sú však závislosti rôzne. "Znova došlo k nárastu žiadostí o liečbu kvôli závislostiam.Ten dôvod vidíme v jednom, že keď v minulosti to bol hlavne heroín, a to bol prudký nárast v Bratislave a v Bratislavskom kraji, menej na Slovensku, tak teraz je to postupný nárast. Ale dostali sme sa do takých čísel ako to bolo v 95. a 96. roku," povedal riaditeľ Centra pre liečebnú drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. 

Na Slovensku je približne 400 tisíc ľudí, ktorí majú problém s alkoholom. Ten je radený taktiež medzi drogové závislosti. Nie nadarmo sa hovorí práve o alkohole, že ide o metlu ľudstva.  Priemerne mávalo centrum ročne o tristo pacientov menej. Rozdiel je aj v tom, že nejde výhradne len o heroín. "Sú to látky ako marihuana, metamfetamín, pervitín v Bratislave kokaín a kombinovaní s gemblingom" pokračoval Okruhlica. 

Podľa slov riaditeľa Centra pre liečebnú drogových závislostí majú k drogám stále viac blízko muži. "Je to stanovené aj tým sociálnym faktorom, postavením. Rodová pozícia ženy je stále v spoločnosti iná. Je ale typické, že stále málo žien prichádza a stáva sa závislými od marihuany, hoci ju vyskúšajú, a to najmä dievčatá v období dospievania," vysvetlil  Ľubomír Okruhlica.  

Bratislavské centrum pre liečbu drogových závislostí eviduje vo svojom registri 20 tisíc žiadostí. Každoročne sa 3000 ľudí aj reálne z drogových závislostí lieči. O trestnoprávnej zodpovednosti v prípade drogovej trestnej činnosti nehovoriac."Kto neoprávnene prechováva pre vlastnú potrebu omamnú alebo psychotropnú látku, tak sa môže potrestať odňatím slobody až na 3 roky. V prípade väčšieho rozsahu až na 5 rokov," vyjadrila sa Denisa Gerši z tlačového odboru Ministerstva spravodlivosti. V prípade výroby, distribúcie či predaja drog je trest vyšší. Až 10 rokov vo väzení. Vo väčšom rozsahu, alebo ak ide o člena nebezpečného zoskupenia, hrozí trest ešte vyšší - 20 až 25 rokov, alebo doživotie. 

Priznanie narkomanov pred policajtmi 

Podozrivé chovanie dvojice v Brne si všimla vďaka kamerovému systému mestská polícia. Pred ich očami mladá žena prevzala od muža injekčnú striekačku, aj so svetlým práškom.Ten si po rozpustení následne pichla do ruky. To už ale bola na ceste hliadka mestskej polície. Zatiaľ, čo sa žena policajtom priznala k užitiu heroínu, muž zmenil výpoveď niekoľko krát. "Strážnici sa zaujímali, čo má vo svojej príručnej taške a podozrivý im ukázal niekoľko použitých aj nepoužitých injekčných striekačiek, papierovú obálku, misku na roztok, fľašku od kyseliny citrónovej, zapaľovač, ďalšie aplikačné pomôcky a lieky" povedal Jakub Ghanem, hovorca mestskej polície v Brne. 

Pozrite si reportáž o zaujímavom prípade súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou. Láska drogy prenáša? :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy