Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Riaditeľka VšZP odmieta kompromis. Ak sa nedohodnú, pacienti si od januára pripravia peňaženky
Zdielať na

Riaditeľka VšZP odmieta kompromis. Ak sa nedohodnú, pacienti si od januára pripravia peňaženky

BRATISLAVA / Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne odmieta kompromis pri rokovaní s lekármi. Ak sa nedohodnú, po prvom januári budú poistenci u lekára platiť, ale poisťovňa bločky preplatí na počkanie. Tí, ktorí platiť odmietajú, dostanú inštrukcie ako vyhľadať lekára, ktorý má s poisťovňou uzatvorenú zmluvu. Podľa lekárov vedenie poisťovne stratilo nad situáciou kontrolu.

"Vedenie VŠZP nerokuje, ono sa s nami stretne, podáme si ruky a chcete -nechcete? To je všetko," vyjadril sa prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. "Dôsledkom krokov Zväzu ambulantných poskytovateľov je branie pacienta za rukojemníka, šírenie poplašnej správy, poškodzovanie mena poisťovne a nekalý spôsob rokovania. Ja nebudem robiť žiadne kompromisy, tie zmluvy sú výhodné," poznamenala generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

To, že lekárov s uzatvorenými zmluvami aktívne oslovujú, lekárska obec nepopiera. "Áno oslovujeme ich s tým, aby sa vyjadrili či sú spokojný so zmluvou, a keď nie sú,informujeme ich o možnosti výpovede," povedala Zuzana Dolinková, členka ZAP. 

"Vieme, že posielajú lekárom listy s výzvou, aby podali výpovede. Ony ich húckajú, prehovárajú, tých, čo sme s nimi zmluvy už uzavreli," vyjadril sa Milan Horváth, člen predstavenstva VšZP. 

"Zväz ambulantných poskytovateľov oslovil všetkých ambulantných poskytovateľov v tom zmysle, že pokiaľ nie sú spokojní so zmluvami, ktoré majú od decembra alebo aj skôr podpísané, že majú možnosť podať výpoveď," vysvetlila Dolinková, členka ZAP. 

V utorok bolo nespokojných so zmluvou len desať. Za 24 hodín je ich štvornásobne viac. Rokovať bude poisťovňa s lekármi opäť vo štvrtok. V prípade nedohody, pre pacientov vraj platí. "Budeme ich po januári hromadne kontaktovať s inštrukciami. Navštíviť môžu aj nezazmluvneného lekára, ten ich musí ošetriť a s bločkom pôjdu na pobočky poisťovní," vysvetlila ďalej Hlinková. "Aktuálne evidujeme 923 bločkov, ktoré vypísali ambulancie a čakajú na preplatenie," dodal Horváth.  

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou lekári verzus VšZP: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy