Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda pred Vianocami rozdáva. Chce zvýšiť platy a dopraje aj slonom v Bojniciach
Zdielať na

Vláda pred Vianocami rozdáva. Chce zvýšiť platy a dopraje aj slonom v Bojniciach

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na poslednom tohtoročnom zasadnutí vlády sa ministri venovali príprave predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, zaoberali sa zvýšením platov hasičom a horským záchranárom rokovali aj o novom pavilóne pre slony pre zoologickú záhradu v Bojniciach. Posledné predvianočné stretnutie ministrom spestrili koledníci z Vranova nad Topľou.

Vláda na poslednom rokovaní roku 2018 schválila viac ako 6,5 milióna na vyššie platy pre hasičov a záchranárov. Hovorilo sa aj o odškodňovaní farmárov, ktorí ešte stále nedostali peniaze za suchá z roku 2017. V rámci prvého kvartálu roku 2019 dostanú farmári prvé peniaze, hoci to bude menej, ako im bolo sľubované. "Budú sa kompenzovať na úrovni 50 percent. Z 34 miliónov by som mala dostať v januári nejakých 17 miliónov a bude sa kompenzovať," povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Ministrom posledné predvianočné rokovanie spríjemnili koledníci. 

Slovensko bude mať počas budúcoročného predsedníctva v OBSE tri priority – prevenciu a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečnú budúcnosť a efektívny multilateralizmus. Ako sa píše v programe, slovenské predsedníctvo bude na jednej strane kontinuitou predchádzajúcich predsedníctiev, ale na druhej chce zanechať pečať svojich vlastných priorít a záujmov. 

Národná zoologická záhrada v Bojniciach bude mať nový pavilón slonov za takmer 4,3 milióna eur, ktorý bude súčasťou plánovanej Ubikácie africkej fauny. S návrhom na začatie obstarávania stavby súhlasila vláda. Cieľom je zabezpečiť vyhovujúce chovné podmienky a priestory pre slona afrického, ktorého ZOO Bojnice chová ako jediná zoologická záhrada na Slovensku. Pavilón slonov je navrhnutý pre chov a ustajnenie päťčlenného stáda slonov – štyri samice a jedného samca. "Vzhľadom k zásadným zmenám a novým požiadavkám na chov afrických slonov v zajatí je potrebná realizácia nového pavilónu s aplikáciou bezpečnostných prvkov a opatrení pre zaručenie bezpečnosti pre chovateľov a veterinárnu asistenciu, no predovšetkým pre vytvorenie humánneho prostredia chovu so zaručením maximálneho pohodlia a bezpečnosti," píše ministerstvo životného prostredia v návrhu.

Pavilón slonov umiestnia v strede areálu ZOO Bojnice. Objekt možno rozdeliť na štyri časti – časť pre ustajnenie zvierat a zázemie pre zamestnancov, vnútorný výbeh pre zvieratá, hospodársky dvor a časť určená návštevníkom. Z pohľadu počtu podlaží pôjde o členitú stavbu, nakoľko časť objektu bude dvojpodlažná, vnútorný výbeh zvierat jednopodlažný, návštevnícka časť bude mať dve nadzemné a jedno čiastočne podzemné podlažie. Vnútorný výbeh bude stenou rozdelený na výbeh pre slonice a samostatný výbeh pre samca. Zvieratá budú do výbehu vstupovať priamo z ich boxov. Od časti pre návštevníkov ich bude deliť 1,5 metra hlboká a tri metre široká bezpečnostná priekopa zabezpečená elektrickým ohradníkom.

Stavba sa bude hradiť zo štátneho rozpočtu. Pavilón slonov by mal začať fungovať od roku 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy