Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladí ľudia sú v ohrození. Zachrániť ich môže zlepšenie digitálnych zručností
Zdielať na

Mladí ľudia sú v ohrození. Zachrániť ich môže zlepšenie digitálnych zručností

BRATISLAVA / Naši žiaci majú problémy s kybernetickou bezpečnosťou, čo môže mať nepriaznivé dopady na celé Slovensko. Mnohí nevedia rozlíšiť hoax od pravdivej informácie, prípadne nie sú dostatočne digitálne zruční. Vyplýva to z testovania približne 30-tisíc žiakov, študentov a učiteľov od základných škôl až po vysoké.

Odborníci už sedem rokov testujú schopnosti mladých ľudí v oblasti informačných technológií. Mnoho detí a mladých ľudí nevie rozoznávať pravdivé informácie od falošných, na internet ľahkovážne pridávajú aj intímne osobné údaje, prípadne sú digitálne takmer negramotní. Znepokojuje to aj vládu.
"Kybernetická bezpečnosť sa stáva hrozbou denného života každého z nás, a aj výsledky testovania ukázali, že tu máme v kybernetickej bezpečnosti naprieč celým spektrom naozaj veľké slabiny," vyjadril sa podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

Digitálne negramotní ľudia, neschopní posúdiť dôveryhodnosť informácií sú ľahkým sústom pre rôznych manipulátorov. Okrem iného sa to už negatívne prejavilo aj v rôznych hlasovaniach. 

Slovensko čoskoro čakajú prezidentské i euro voľby, a musíme počítať s tým, že najmä sociálne siete budú opäť zamorené falošnými správami a klamstvami z rôznych pofidérnych stránok. Obrana voči tomu však existuje. "Kriticky uvažovať a overovať si informácie, pýtať sa odkiaľ prichádzajú, a či za nimi môže byť nejaký účel, alebo nie," povedal vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. 

Odborník na informačné technológie po mnohoročných testovaniach tisícok našich žiakov pomenoval príčinu zlých výsledkov v tejto oblasti. "Ten základný kameň úrazu, ktorý my vidíme, je znižujúca sa úroveň kvality výuky informatiky a matematiky. Prečo to tak je? No hlavne preto, že tam nemáme kvalitných učiteľov," poznamenal Mário Lelovský prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska. 

Ministerstvo školstva si vážnosť situácie uvedomuje. Jeho šéf sekcie informatiky hovorí aj o potrebe akého vizionárstva, aby školy lepšie pripravovali mladých ľudí na život. "Aby sme vedeli pochopiť to čo sa deje, to čo sa bude diať o 10-15 rokov, aby sme potom nedobiehali tak, ako dobiehame dnes," zdôvodnil generálny riaditeľ sekcie Informatiky Ministerstva školstva Branislav Baláž. 

Pozrite si reportáž o ako bojuje polícia proti hoaxom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy