Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NDS zažalovala obec pre most, ktorý jej vybudovala. Starostka tvrdí, že ho nepotrebovali
Zdielať na

NDS zažalovala obec pre most, ktorý jej vybudovala. Starostka tvrdí, že ho nepotrebovali

DOLNÉ NEŠTICE / Obec v okrese Bánovce nad Bebravou sa dostala do sporu s Národnou diaľničnou spoločnosťou. V jej katastri vybudovala rýchlostnú cestu R2 aj s mostom, ktorý spája dve poľné cesty a obec ho nevyužíva. Napriek tomu NDS chcela, aby si ho vzala do užívania. Keď to obec odmietla, tak ju NDS zažalovala a žiadala náhradu škody viac ako 680-tisíc eur.

Národná diaľničná spoločnosť chce, aby tento most patril obci Dolné Naštice. Jej predstavitelia to ale odmietajú. Most postavili v roku 2015 v rámci výstavby rýchlostnej cesty R2. Len čo ho dali do užívania, Národná diaľničná spoločnosť chcela, aby si ho vzala do správy obec Dolné Naštice. Dokonca ju zažalovala o náhradu škody vo výške viac ako 683 000 eur. "Most, ktorý spája poľné cesty a pre obec je nepotrebný chceli predať za 683000 eur," poznamenala advokátka Mária Gbelská. 

Obec ale most podľa starostky nepotrebuje. Spája iba dve poľné cesty. Spor tak skončil na súde. Pred jeho začiatkom Národná diaľničná spoločnosť síce stiahla žalobu na zaplatenie odškodného ale trvala na tom, aby si obec most vzala do užívania. "Máme za to, že obec je povinná prevziať dotknutý objekt, pretože túto povinnosť jej ukladá samotný cestný zákon," hovorí advokátka NDS. "Obec nemá ani peniaze, ani technické prostriedky, aby sa o most starala," vyjadrila sa bývalý starosta obce  Marián Petreje. "Obec má rozpočet 60 000 eur ročne a pre ňu je to likvidačné, aby sa starala o takéto diela,"  vysvetlila advokátka Gbelská. 

Sudca okresného súdu v Bánovciach nad Bebravou dal na utorňajšom pojednávaní za pravdu zástupcom obce Dolné Naštice. O most sa starať nemusia. Žaloba NDS tak bola zamietnutá. 

Pozrite si reportáž o netradičnom súdnom spore. O čo v tomto prípade naozaj ide? :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy